Київ. 13 жовтня. УНІАН. Заступник голови Верховної Ради України Микола ТОМЕНКО радить Президентові України Віктору ЮЩЕНКУ не посилатися на відсутність ефективності роботи парламенту, пояснюючи причини видання Указу про його розпуск.

Про це М.ТОМЕНКО заявив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

За словами М.ТОМЕНКА, на сьогодні в Україні діють два Президенти - один досить ефективно співпрацює з парламентом, а другий намагається розігнати «злочинну» Верховну Раду.

Відео дня

«За таких умов дивно чути критику Віктора ЮЩЕНКА на адресу парламенту про те, що після 2 вересня відбулася «зрада, спроба демонтажу України і цінностей Майдану». Якби це було так, то Президент мусив би ветувати усі законопроекти, ухвалені за той період. Натомість більшість з них сьогодні підписані Віктором ЮЩЕНКОМ і вступають в дію», - зауважив М. ТОМЕНКО.

На підтвердження цього він навів результати діяльності парламенту, згідно з якими найефективнішою виявилася тритижнева парламентська діяльність під час третя сесії у безкоаліційному форматі, коли представники чотирьох з половиною фракцій ВР ухвалили низку законів, більшість з яких Президент вже підписав. Так, за словами М.ТОМЕНКА, у «безкоаліційному режимі» парламентом ухвалено 185 постанов, прийнято та підписано Президентом 41 закон, серед яких 21 – про ратифікацію. До речі, серед підписаних В.ЮЩЕНКОМ законів 15 внесені на розгляд ВР народними депутатами від Блоку Юлії Тимошенко або Партії регіонів.

«Якщо, на думку Президента, «зрада» у парламенті відбулася через голосування конституційною більшістю народних депутатів, то навпаки, така більшість свідчить про принцип консолідації парламенту. Більше того, необхідність погодження і спільного голосування фракцій коаліції та неголосування інших фракцій парламенту не є нормою Конституції чи законодавства України. Абсолютно очевидно, що для країни більш корисним є ухвалення законів у 360-380 голосів, аніж у 226», - вважає віце-спікер парламенту.

Він зауважив, що ефективна робота парламенту не є аргументом для його розпуску. Тому очевидно, що реальна причина розпуску нинішньої Верховної Ради – у створенні сприятливих умов для підготовки до президентської виборчої кампанії у боротьбі за другий термін В.ЮЩЕНКА та нейтралізація своїх конкурентів, зокрема, лідера БЮТ, прем’єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО шляхом її можливої відставки за наслідками дострокової парламентської кампанії.

«На жаль, висновок у сьогоднішній ситуації один: наша країна стала заручником президентських амбіцій, команди Президента та відсутності діючого парламенту в період світової фінансової кризи. Тому маніпуляції стосовно нібито «непрацюючого» парламенту, який прийняв у вересні «злочинні» закони, повністю не відповідає дійсності. Парламент має працювати не на користь певної політичної сили чи окремого посадовця, а заради інтересів народу, який зараз, на жаль, не має впевненості навіть у завтрашньому дні», - зазначив М. ТОМЕНКО.