Київ, 3 жовтня. УНІАН. Переговори з піратами про звільнення моряків «Фаїни» ведуть Міністерство оборони Кенії і судновласники.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив генеральний директор державної компанії «Укрспецекспорт» Сергій БОНДАРЧУК.

«Давайте спочатку вирішимо питання з людьми, а потім обговорюватимемо питання вантажу. Зараз найважливіше – звільнити моряків. Тому головне – переговорний процес і мирне врегулювання цієї проблеми», - сказав С.БОНДАРЧУК.

Відео дня

При цьому він підкреслив, що в інформаційному просторі фігурують досить суперечливі дані про суму викупу. «20-30 мільйонів. Важко це навіть коментувати. Нам невідомі факти і конкретні цифри. Ці переговори веде Міністерство оборони Кенії (одержувач вантажу – УНІАН) разом із судновласниками. У них вироблений алгоритм дій. Ми повністю з нашого боку сприяємо», - пояснив С.БОНДАРЧУК.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 3 жовтня, перший віце-прем`єр-міністр України Олександр ТУРЧИНОВ заявив, що уряд України доручив силовим структурам, службам зовнішньої і військової розвідок і Службі безпеки України відпрацьовувати варіанти звільнення заручників із захопленого піратами Сомалі судна «Faina» за участю третіх країн.

25 вересня поблизу побережжя Сомалі пірати захопили судно “Faina”, у складі екіпажу якого, зокрема, – 17 громадян України. На борту судна знаходяться 33 проданих Україною Кенії танків та інше озброєння.

Судно оточене бойовими кораблями ВМС США, з піратами ведуться переговори. 2 жовтня зловмисники підвищили з 20 до 30 млн. доларів суму викупу за захоплене ними судно.