Київ. 6 жовтня. УНІАН. Національний форум профспілок України вважає за необхідне ухвалення профспілками своєї стратегічної програми для реформування соціально-економічного життя України.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова Національного форуму профспілок України Мирослав ЯКІБЧУК.

За його словами, відповідна програма має передбачати об’єднання усіх профспілкових структур в єдину і впливову силу, повернення профспілкам управління фондами соціального страхування, закріплення за профспілками права законодавчої ініціативи у парламенті. Крім того, необхідно передбачати заснування Страйкового фонду профспілок та Фонду захисту профспілкових лідерів, впровадження цільових соціальних програм, спрямованих на покращення умов праці та життя найманих працівників, максимальну присутність профспілок у загальнонаціональному інформаційному просторі та розмежування господарської діяльності профспілок і прямої профспілкової роботи.

Відео дня

М.ЯКІБЧУК зауважив, що напередодні Всесвітнього дня дій профспілок “За гідну працю”, що відзначається 7 жовтня, Національний форум профспілок України провів всебічний аналіз реалізації владою державної соціальної політики.

“Українська влада підмінює справжню соціальну політику роздачею грошей”, – сказав він.

За словами М.ЯКІБЧУКА, виплати, які здійснює уряд, переважно не підкріплені економічним зростанням, що призводить лише до інфляції, зростання цін та падіння реального рівня життя найманих працівників.

Крім того, сказав він, неприпустимим є той факт, що в Україні досі мінімальна зарплата залишаться нижчою від прожиткового мінімуму. “Розрахунок прожиткового мінімуму ведеться за маразматичною схемою: наприклад, він включає одне жіноче пальто на 8 років і 2 пари шкарпеток на рік”, - додав він.

Також, наголосив М.ЯКІБЧУК, на сьогодні не виконується положення Генеральної угоди між урядом, роботодавцями і профспілками на 2008-1009 роки. Зокрема, не виконуються вимоги зростання рівня зарплат на 25% щорічно, створення мільйона нових робочих місць на рік тощо.

За його словами, також спостерігається тенденція, коли керівництво та інспектори фондів соціальних страхувань роблять усе для того, щоб здійснювати якнайменше виплат, а кошти використовуються не за призначенням. “Влада імітує соціальний діалог, запрошуючи до обговорення рішень із соціальних питань представників лояльних до неї профспілок – тих, хто не займається відстоюванням інтересів членів профспілок, а прислуговує політичним структурам”, - сказав він.

М.ЯКІБЧУК повідомив, що члени профспілок найближчим часом передадуть уряду всі свої вимоги щодо необхідності виконання положень державної соціальної політики.