Київ, 3 жовтня. УНІАН. Генеральний директор державної компанії «Укрспецекспорт» Сергій БОНДАРЧУК заявляє, що поставка до Кенії зброї, що знаходилася на захопленому піратами судні «Faina», була застрахована українською компанією на суму 6 млн. дол.

Про це С.БОНДАРЧУК повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Вантаж був застрахований українською компанією, яка потім перестрахувала цю поставку в міжнародних страхових інституціях. Сума страхового полісу – близько 6 мільйонів доларів», - сказав С.БОНДАРЧУК.

Відео дня

За його словами, «у разі бойових дій або будь-якої операції настануть форс-мажорні обставини, в результаті яких страхову винагороду не буде одержано».

С.БОНДАРЧУК підкреслив, що Міністерство оборони Кенії, яке є замовником вантажу, вже сплатило вартість поставки.

«Вантаж належить Міністерству оборони Кенії. Як тільки вантаж з`явився на борту судна, з цієї миті Україна як держава не несе ніякої відповідальності», - додав він.

Голова «Укрспецекспорту» також спростував інформацію про те, що кінцевим одержувачем вантажу судна «Faina» є Судан.

«Для того, щоб здійснити поставку, ми одержуємо сертифікат кінцевого користувача, в якому зазначено, що цей вантаж йде в напрямку Міністерства оборони певної країни, в даному випадку, Кенії. Один із пунктів цього сертифікату забороняє реекспорт. Всю відповідальність за можливу подальшу поставку вантажу несе та країна, яка одержала цей вантаж», - зазначив С.БОНДАРЧУК.

Як повідомляв УНІАН, 25 вересня поблизу узбережжя Сомалі пірати захопили судно “Faina”, у складі екіпажу якого, зокрема, – 17 громадян України. На борту судна знаходяться 33 проданих Україною Кенії танки та інше озброєння.

Судно оточено бойовими кораблями ВМС США, з піратами ведуться переговори. Вони вимагають 20 млн. викупу за судно і вантаж.

Прес-секретар уряду Кенії Альфред МУТУА підтвердив, що партія з 33 танків призначалася для його країни. Тим самим він спростував повідомлення, що поширювалися раніше, про те, що кінцевим пунктом призначення озброєнь був Південний Судан.