Київ. 3 жовтня. УНІАН. З 9 по 14 жовтня у Запоріжжі проходитиме ХІІ Міжнародний фестиваль козацьких бойових і традиційних мистецтв ”Спас на Хортиці” ім. Анатолія Єрмака.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив президент ВГО "Всеукраїнська федерація ”Спас”, голова правління ВГО “Товариство Нестора Махна “Гуляй-Поле” Олександр ПРИТУЛА.

“За звичаєм, фестиваль припадає на середину осені, бо 14 жовтня відзначається День Покрови Божої Матері, покровительниці Запорозького козацтва, День українського козацтва та День міста Запоріжжя”, - сказав О.ПРИТУЛА. Однак з цього року, додав він, формат був змінений.

Відео дня

Так, неофіційне відкриття відбулося 28 вересня в селищі Старі Кодаки Дніпропетровської області, де вперше був організований бій “лава на лаву”, коли близько 40 чоловіків мірялися силами у традиційному українському змаганні. Такий самий “бій” як центральне дійство, за словами О.ПРИТУЛИ, заплановано і на Хортиці, але, зауважив він, це не травматичний бій чи “мордобій” – усе відбувається за правилами.

Зокрема, пояснив голова оргкомітету, бити дозволяється лише у груди, а мета протистояння – відтіснити лаву суперника за накреслену на землі лінію. У цій боротьбі, підкреслив він, радше гартується психіка бійця, а не його фізична сила, оскільки головним є відчуття плеча товариша, що було притаманне нашим предкам.

“Наша мета – відродження прадавніх українських традицій, прищеплення їх молоді і вшанування козаків, переможців, а не тих, кого перемогли, побили і поставили на коліна”, - наголосив О.ПРИТУЛА.

Він підкреслив, що традиційна українська боротьба - це не просто рухи і прийоми, а й обов’язково національні пісні та одяг, тому до програми фестивалю включено фотовиставку “Спас – звичай козацьких родів” і концерт “Покровські дзвони Хортицького Спасу”.

За словами організаторів, інтерес до “Спасу на Хортиці” з кожним роком зростає, а масштаби його збільшуються. На цьогорічному фестивалі очікують близько 600 учасників з України, Росії та Білорусі, а також понад 2 тисячі гостей з різних країн.

Почесний президент Оргкомітету фестивалю, голова правління Всеукраїнської асоціації “Афганці Чорнобиля”, народний депутат України (фракція БЮТ) Олександр РЯБЕКА зачитав учасникам прес-конференції адрес з побажаннями успіху Фестивалеві від прем`єр-міністра України Юлії ТИМОШЕНКО.

Довідка УНІАН. Міжнародний фестиваль козацьких бойових та традиційних мистецтв ”Спас на Хортиці” проводиться в Україні з 1997 року як турнір з національного бойового мистецтва “Спас”. Його організаторами виступають ВГО "Всеукраїнська федерація ”Спас”, Всеукраїнська асоціація “Афганці Чорнобиля” та ВГО “Товариство Нестора Махна “Гуляй Поле” у партнерстві з Запорізькою облдержадміністрацією і Запорізькою обласною та міською радами.

З 2000 року участь у змаганнях почали брати участь представники Росії та Білорусі і фестиваль отримав статус міжнародного, а з 2004 року – ім’я свого творця Анатолія Єрмака.

У липні 2008 року наказом Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту український рукопаш “Спас” включений до переліку видів спорту, що визнані в Україні.