Київ. 1 жовтня. УНІАН. На розгляд сесії Київради 2 жовтня буде винесено проект договору про переуступку права вимоги і відновлення права постраждалого від злочинної діяльності групи компаній «Еліта-Центр», розроблений КМДА. Документ не гарантує отримання житла постраждалими.

Про це повідомив голова правління Громадської організації «Центр правозахисту» Юрій ФЕДОРЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, цей договір іде врозріз з документом, розробленим урядовою комісією з розв’язання проблеми забезпечення житлом інвесторів, які зазнали збитків у результаті діяльності «Еліта-Центр», спільно з постраждалими і КМДА.

Відео дня

Він додав, що загальна сума завданих постраждалим збитків становить близько 100 млн. доларів у цінах на 2004-2005 роки.

Як повідомив голова консультативного бюро з питань захисту прав людини Спілки адвокатів України Костянтин БУЗАДЖІ, попри те, що урядова комісія розробила і прийняла 20 травня проект Договору про забезпечення житлом і Порядку відшкодування інвестицій, внесених постраждалими громадянами для будівництва житла групою будівельних компаній «Еліта-Центр», які більш-менш враховують права постраждалих, КМДА розробила свій проект.

За його даними, на завтрашню сесію планується винести обидва проекти.

К.БУЗАЖДІ вважає, що договір, розроблений КМДА, не відповідає інтересам постраждалих, а переслідує інтереси виключно КМДА. При цьому ні з постраждалими, ні з урядовою комісією цей проект не був узгоджений.

К.БУЗАЖДІ наголосив, що КМДА винесенням проекту договору на розгляд Київради ігнорує указ Президента, підміняючи один документ іншим.

Він пояснив, що всі пропуски в проекті договору КМДА доповнює порядок відшкодування вартості житла: якщо частина положень договору суперечитиме порядку, то вони будуть визнані недійсними.

Юрист упевнений, що в разі ухвалення цього документа постраждалі можуть забути про отримання житла, оскільки процес може затягнутися на 3-5 років, до завершення всіх кримінальних справ, що розглядаються в судах. При цьому КМДА матиме формальні підстави розпоряджатися всім майном групи компаній «Еліта-Центр», включаючи земельні ділянки, призначені для будівництва житла для постраждалих.

Серед інших вад документа К.БУЗАДЖІ назвав спроби КМДА зрівняти в правах на отримання житла постраждалих інвесторів і черговиків, розподіл на малоімущих і забезпечених. При цьому цей документ не передбачає можливості зміни будь-яких пунктів у разі незгоди постраждалих.

Ю.ФЕДОРЕНКО закликав депутатів, які завтра ухвалюватимуть рішення, прислухатися до думки постраждалих і ухвалити документ, запропонований урядовою комісією.

Як повідомляв УНІАН, урядова комісія щодо розв’язання проблеми забезпечення житлом інвесторів, які зазнали збитків унаслідок діяльності групи будівельних компаній «Еліта-Центр», рекомендує КМДА до 4 червня затвердити порядок відшкодування вартості інвестицій, внесених постраждалими громадянами, для будівництва житла «Еліта-Центр».

20 травня комісія схвалила основні положення порядку і договору про забезпечення житлом інвесторів, запропоновані КМДА і представниками постраждалої сторони.

При цьому комісія рекомендувала Київській міськдержадміністрації в двотижневий термін затвердити ці документи.

Згідно з рішенням комісії, КМДА впродовж двох місяців рекомендовано укласти індивідуальні договори з кожним постраждалим інвестором після надходження від них відповідних заявок.

У результаті будівельної афери «Еліта-Центр» у Києві постраждали більш 1,5 тис. осіб. За даними міліції, ця компанія укладала з громадянами договори про пайову участь у будівництві будинків у різних районах Києва, проте будівництво за цими адресами не велося