Київ. 29 вересня. УНІАН. Абсолютна більшість (95%) вітчизняних експертів з аналізу зовнішньої та безпекової політики України вважають, що війна на Кавказі між Росією та Грузією погіршила стан національної безпеки держави.

Про такий результат експертного опитування повідомив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН на тему: “Позиції основних політичних гравців України під час та після кавказької кризи” директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр СУШКО.

“Експерти звернули увагу, наскільки оборонна система України не готова виконувати свої функції у разі гіпотетичної агресії з боку іншої держави і наскільки не готові наші очільники згуртуватися навколо інтересів держави навіть у кризовій ситуації”, - сказав О.СУШКО.

Відео дня

За його словами, жоден експерт не сказав, що ситуація в Грузії не стосується нашої держави, а навпаки, на відміну від політиків, всі опитані одностайні – події в Південній Осетії безпосередньо впливають на нас.

“Експерти вважають, що Україна стала більш вразливою для зовнішнього тиску і шантажу, поглибився розкол на “прозахідну” та “євразійську” частини”, - зазначив директор центру. Він додав, що найголовнішими загрозами національній безпеці держави, на думку опитаних, є посилення підтримки Росією сепаратистських рухів в Україні (83,6%) та участь ЧФ Росії в спробах дестабілізації ситуації в Криму (82%).

Щодо оцінки парламентськими політичними силами кавказьких подій з точки зору відповідності національним інтересам держави, продовжив О.СУШКО, то опитування засвідчило підтримку експертним середовищем позицій блоку “НУ-НС”. Дуже критично експерти оцінили позицію Партії регіонів та КПУ, а щодо БЮТ та Блоку Литвина, то думки розділилися – вони отримали мінімальні позитивні оцінки, які свідчать про невиразність позиції цих політичних сил, що теж не на користь держави.

О.СУШКО зазначив, що експерти також оцінили відповідність позицій політичних лідерів національним інтересам України. Так, за його словами, більшість опитаних підтримують Президента Віктора ЮЩЕНКА (вважають його позицію повністю відповідною (31,1%) або більше відповідною, ніж не відповідною (49,2%) національним інтересам), Прем’єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО займає другу сходинку (6,5% та 36,1% відповідно) і найменше підтримки має лідер ПР Віктор ЯНУКОВИЧ (лише 1,6% вважають його позицію більше відповідною, ніж не відповідною).

“Таким чином, - підсумував О.СУШКО, - експерти вбачають велику загрозу не стільки в самому конфлікті в Грузії, скільки в тому, що український політичний клас виявився розколотим, не готовим говорити одним голосом і політично безпорадним перед обличчям зовнішньої загрози”.

Довідка УНІАН. Дослідження “Виклики національній безпеці України після війни на Кавказі: особливості внутрішньополітичного реагування” проведено Центром миру, конверсії та зовнішньої політики за традиційною методикою серед чотирьох груп осіб, причетних до аналізу, планування й експертизи зовнішньої та безпекової політики України. Загалом опитано 61 експерта, серед яких працівники органів державної влади, військова еліта, фахівці неурядових організацій та журналісти.