Київ. 25 вересня. УНІАН. Депутат Верховної Ради, лідер партії “Єдиний Центр” Ігор КРІЛЬ ініціює запровадження відкритих виборчих списків на парламентських виборах.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Депутат поінформував, що вніс до Верховної Ради законопроект “Про внесення змін та доповнень до Закону України “Про вибори народних депутатів України”, який передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками кандидатів у депутати. Згідно з документом, виборчі списки формуються партіями чи блоками шляхом формування списку перших п’яти кандидатів у депутати від партії (блоку) та закріплення інших кандидатів у депутати за територіальними виборчими округами. При цьому черговість перших п’яти кандидатів визначається на з’їзді політичної сили. Усі інші кандидати в депутати закріплюються за територіальними виборчими округами і до одного округу може бути прикріплено не більше п’яти кандидатів у депутати.

Відео дня

Відповідно до законопроекту, після розгляду протоколів усіх окружних виборчих комісій Центральна виборча комісія затверджує остаточні виборчі списки кожної партії чи блоку. Зокрема, по кожному територіальному виборчому округу визначається відсоток підтримки політичної сили в окрузі як частка від ділення кількості виборців за партію на кількість активних виборців в окрузі. Після цього відбувається внесення до остаточного виборчого списку кандидатів у депутати, які включені до загальної частини списку під першими номерами у кожному територіальному виборчому окрузі у порядку зменшення відсотку підтримки політичної сили у відповідному територіальному окрузі.

Згідно із законопроектом, після затвердження ЦВК остаточного виборчого списку він набуває статусу виборчого списку політичної сили на виборах народних депутатів, які завершились, і не може бути змінений до завершення наступних виборів.