Київ. 23 вересня. УНІАН. Природоохоронці ініціюють повернення громадським інспекторам права затримувати браконьєрів.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили представники екологічних та природоохоронних організацій.

Зокрема, директор Київського еколого-культурного центру Володимир БОРЕЙКО зауважив, що на сьогодні розквіт браконьєрства сягнув загрозливих масштабів. За його даними, з 1991 по 2008 роки в результаті масового браконьєрства чисельність багатьох мисливських тварин скоротилася на 30-70%. Рибними браконьєрами щорічно у прісних водоймах, Чорному та Азовському морях відловлюється 197 тис. тон риби, що майже дорівнює її промисловому вилову (близько 200 тис. тон на рік). За таких обставин розкривається тільки 1-2% випадків браконьєрства, а ситуація ускладнюється надто низькою щільністю державних екологічних інспекторів, що майже унеможливлює їх ефективну оперативну роботу.

Відео дня

Він розповів, що значний внесок у боротьбі з браконьєрством раніше робили громадські мисливські, рибні та екологічні інспектори, якими складалося близько 30% протоколів. Проте у 2001 році вони були позбавлені права складати такі протоколи, в результаті чого державні природоохоронні служби залишились поза підтримкою громадськості та ефективність боротьби з браконьєрством різко впала.

Керівник прес-центру громадської організації “Громада рибалок України” Ігор ТИХОЛАЗ зазначив, що в їхній організації, як і в інших природоохоронних організаціях є активісти, які готові вже сьогодні здійснювати громадський контроль та нагляд за водоймами за місцем свого проживання, однак вони не мають законних повноважень, адже навіть з посвідченням громадського екологічного чи рибоохоронного інспектора вони не можуть затримати браконьєра, провести огляд транспортного засобу, скласти протокол про правопорушення згідно з відповідною статтею Адміністративного кодексу. За його словами, саме для цього було розроблено законопроект “Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення”. Одним з основних положень цього документа є повернення права громадським інспекторам на ведення боротьби з браконьєрами, зокрема на складення на них протоколів за відповідною статтею Адмінкодексу. Крім цього І.ТИХОЛАЗ повідомив, що “Громада рибалок України” має напрацювання щодо заборони ввезення в Україну та продажу браконьєрських знарядь лову: сіток, ятерів, електровудок і т.п. Природоохоронці повідомили, що розроблений ними законопроект внесений народними депутатами Олександром ГОЛУБОМ, Іваном ЗАЙЦЕМ, Валерієм БЕВЗОМ до Верховної Ради 22 липня.