Київ. 23 вересня. УНІАН. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна КАРПАЧОВА вважає, що слідству не вистачає професійності та незалежності для визначення замовників вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Таку думку Н.КАРПАЧОВА висловила сьогодні на прес-конференції в УНІАН, коментуючи виклик лідера СПУ Олександра МОРОЗА до головного слідчого управління Генеральної прокуратури України для надання свідчень у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

“Будь-які виклики, допити, пояснення, будь-яка інформація, яка може пролити світло у цієї замовній справі, вони є потрібними, якщо вони дадуть якусь додаткову інформацію слідству”, - сказала Н.КАРПАЧОВА.

Відео дня

Омбудсман також вважає, що слідство йде “надзвичайно мляво вже багато років”.

“Змінилися декілька генеральних прокурорів України, а фактично справа щодо замовників, і в цьому абсолютно праві матір Георгія Гонгадзе та його дружина, що справа у цьому сегменті так, на жаль, і не просунулася вперед. Я гадаю, що не вистачає мудрості, не вистачає мабуть професійності і незалежності для того, щоби з рештою назвати справжніх замовників у цій справі”, - додала вона.

Як повідомляв УНІАН. сьогодні, 23 вересня, лідер Соціалістичної партії О.МОРОЗ побував у Генеральній прокуратурі України для надання свідчень у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Наразі, як повідомив лідер СПУ, слідчий не пояснив йому мету і причини виклику до Генпрокуратури. Але, як повідомив О.МОРОЗ журналістам, йдеться, скоріше за все, про його участь як свідка у розслідуванні справи про вбивство Г.Гонгадзе.

«Справа була розслідувана ще до її початку. Якби у влади було бажання – вже можна було б усе з’ясувати і поставити крапки над «і». Але, на мій погляд, вже восьмий рік тягнеться не слідство, а його імітація. Зрозуміло, що воно (слідство - УНІАН) блокується владою – верховною владою», - пояснив свою позицію щодо розслідування цієї справи О.МОРОЗ.

Політик також зауважив, що нічого нового у цій справі слідству додати не може, адже він вже допитувався як свідок у 2000-2001 роках. При цьому, О.МОРОЗ припустив, що, можливо, у слідства з’явилися якісь нові обставини у цій справі.

Довідка УНІАН. Г.Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Г.Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України - Валерія КОСТЕНКА, Миколу ПРОТАСОВА і Олександра ПОПОВИЧА і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі строком від 12 до 13 років.

У липні цього року Верховний Суд України залишив без змін вирок виконавцям вбивства Г.Гонгадзе. Ще один звинувачуваний - колишній керівник згаданого департаменту МВС Олексій ПУКАЧ – перебуває в розшуку.

Замовників убивства журналіста досі не знайдено.