Київ. 17 вересня. УНІАН. Експерти Центру громадської експертизи закликають Кабінет міністрів переглянути систему соціального захисту і соціального забезпечення громадян з метою її оптимізації та підвищення прозорості й ефективності фінансування.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова Центру громадської експертизи Любомир ЧОРНИЙ, посилаючись на результати експертизи, що проводилась в рамках вивчення цього питання за допомогою проекту «Ефективні та доступні муніципальні послуги - для соціального захисту громади», який реалізовувався у Кам`янець-Подільському в межах проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна».

За його словами, за результатами експертизи центром підготовлено низку відповідних рекомендацій, які будуть направлені на розгляд Міністерства праці та соціальної політики України, а також Міністерства фінансів України.

Відео дня

Посилаючись на результати експертизи, Л.ЧОРНИЙ зазначив, що нинішня система соціального захисту має низку недоліків, які значною мірою характерні для більшості міст України.

Зокрема, фахівці центру вказують на надмірну забюрократизованість системи оформлення пільг, субсидій чи підтвердження громадянами свого пільгового статусу; непрозору систему статистичної звітності, що використовується для розрахунку обсягу різних видів видатків на соціальний захист та соціальне забезпечення; громіздку та неефективну систему фінансової й іншої звітності, яка готується місцевими органами у сфері соціальної політики тощо.

У свою чергу, присутня на прес-конференції директор проекту «Ефективні та доступні муніципальні послуги – для соціального захисту громади» Ольга РОМАНЮК звернула увагу на те, що «за діючої системи фінансування сфери соціального захисту та соціального забезпечення, а також зважаючи на те, що місцеві бюджети значною мірою залежні від державного бюджету та урядових рішень, органи місцевого самоврядування мають дуже мало можливостей для врахування реальних потреб громадян у соціальних послугах та інших заходах соціальної підтримки».

Крім того, О.РОМАНЮК зазначила, що для ретельнішого формування державної системи соціального захисту необхідно провести спеціальний аудит соціальних пільг.

«Якщо це зробити, це буде рівнозначно вибуху бомби», - вважає вона.

Експерт пояснила свою точку зору тим, що в результаті аудиту будуть виявлені величезні та надмірні витрати державних коштів, що йдуть не на користь особам, які дійсно потребують соціального захисту