Київ. 10 вересня. УНІАН. Громада міста Українка за віддалення Великої кільцевої дороги та за зміну статусу міста.

Про такі результати місцевого референдуму, проведеного 7 вересня ц.р., повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН міський голова м.Українка Павло КОЗИРЄВ.

Згідно з отриманими даними, 94,3% виборців проголосували за віддалення кільцевої дороги від міста на відстань не менше 2 км і 91,4% виборців - підтримують необхідність змінити статус Українки з міста районного значення на місто обласного значення.

Відео дня

За словами П.КОЗИРЄВА, явка виборців на референдумі становила 58%.

“Це один з небагатьох прецедентів при небагатьох спробах проводити такого роду референдуми в нашій країні – вони зазвичай не відбуваються. Цей відбувся”, - підкреслив при цьому міський голова Українки.

Він зазначив, що громада міста не проти дороги, а лише за те, щоб відсунути її далі від меж міста, оскільки вона несе, перш за все, екологічну небезпеку, пов’язану з вихлопними газами. Крім того, як поінформував П.КОЗИРЄВ, на місці, де має пролягти траса, згідно з затвердженими стратегією міста і генпланом, заплановано будівництво багатоповерхового житлового району “Українка-2” з парковою зоною і об’єктами туристичної інфраструктури.

Як поінформував міський голова, керівництво Українки пропонувало зі свого боку інші варіанти будівництва кільцевої дороги поблизу міста. Зокрема, проходження її по іншій, більш віддаленій від міста території, або ж шляхом зведення тунелю на окремій ділянці дороги, але ці варіанти залишились без уваги.

“Питання статусу було пов’язано з землею, тому що статус міста обласного значення не дозволив би транжирити землю громади, яка має своє бачення розвитку територій”, - зауважив П.КОЗИРЄВ.

Крім того, місто, на його переконання, вже досягло у своєму розвитку рівня, що відповідає статусу саме міста обласного значення і нинішній статус лише заважає майбутньому розвитку Українки.

П.КОЗИРЄВ висловив сподівання, що Київська облдержадміністрація “почує” думку громади м.Українки, яка заперечує прокладання 8-полосної потужної магістралі впритул до будинків мешканців міста.

“Я хочу сказати, що сьогодні ми можемо прямо дивитись в очі державі і сказати, що ми зробили все, щоб вирішити це питання в кабінетах, ще тоді, коли взагалі не були витрачені гроші, чи були витрачені мізерні. Фактично 1,5 року ми намагались довести державі, чи обласній адміністрації, що так робити не можна, що є інші варіанти... Я боюся ситуацій, коли держава примусить громаду робити акції протесту, але те, що люди не дадуть будувати саме так цю дорогу – я переконаний. Я мер і знаю настрої свого міста”, - наголосив П.КОЗИРЄВ.

За його даними, зараз передбачено, що траса кільцевої дороги забере у міста близько 200 га земель територіальної громади безпосередньо поряд з існуючими будинками жителів Українки.