Київ. 9 вересня. УНІАН. Прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО випереджає Президента України Віктора ЮЩЕНКА за індексом цитування в засобах масової інформації.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив аналітик тижневика «Коментарі» Юрій ВИШНЕВСЬКИЙ.

«За основу для порівняння використовується слово «Україна», як найбільш згадуване слово в новинах. Його індекс становить 100, і вже за цим індексом розраховуються індекси згадування політиків. Наприклад, за результатами літа індекс цитування Юлії ТИМОШЕНКО становить 21. Це означає, на 100 публікацій про Україну припадає 21 інформація про ТИМОШЕНКО», – сказав Ю.ВИШНЕВСЬКИЙ.

Відео дня

Зокрема, в результаті дослідження новин в 300 засобах масової інформації України Ю.ТИМОШЕНКО посідає 1-е місце з індексом 21,17, В.ЮЩЕНКО – 2-е місце з 18,12 і Голова ВР Арсеній ЯЦЕНЮК – 3-є місце з 4,58. Далі йдуть мер Києва Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ (3,02), міністр внутрішніх справ Юрій ЛУЦЕНКО (2,92), лідер Партії регіонів Віктор ЯНУКОВИЧ (2,88), лідер Блоку Литвина Володимир ЛИТВИН (2,33), глава Секретаріату Президента Віктор БАЛОГА (2,26), народний депутат Давид ЖВАНІЯ (1,65) і перший віце-прем`єр-міністр Олександр ТУРЧИНОВ (1,34).

За словами Ю.ВИШНЕВСЬКОГО, зараз домінування Ю.ТИМОШЕНКО в інформаційному просторі стало очевидним. «Водночас згадуваність ЯНУКОВИЧА знизилась у декілька разів і стала нижчою за рівень цитування ЯЦЕНЮКА, ЧЕРНОВЕЦЬКОГО і ЛУЦЕНКА», - додав він.

«Без високого рівня цитування неможливо виграти вибори: якщо ти програєш в інформаційному просторі, то ти програєш вибори. Віктор ЮЩЕНКО зміг виграти в 2004 році вибори, оскільки наздогнав КУЧМУ за рівнем цитування», - пояснив у свою чергу головний редактор тижневика «Коментарі» Вадим ДЕНИСЕНКО важливість проведення даного дослідження.

На його думку, зараз В.ЮЩЕНКО своїми виступами і заявами «викував перемогу Ю.ТИМОШЕНКО» за рівнем згадуваності в пресі. «Приблизно 37% цитат В.ЮЩЕНКА містять критику або на адресу ТИМОШЕНКО, або на адресу її уряду. Отже, більш ніж третину свого ефірного часу Президент присвятив діяльності Ю.ТИМОШЕНКО», - додав він.

На думку головного редактора УНІАН Олександра ХАРЧЕНКА, лідерство Ю.ТИМОШЕНКО є закономірним. «Лідерство ТИМОШЕНКО обумовлене тим, що вона на даний момент є яскравішою, активнішою і креативнішою. Вона здатна майстерно змінюватись і використовувати словесні образи. Крім того, на мою думку, лідерство ТИМОШЕНКО зумовлене й тією візантійською політикою, яку останнім часом проводив ЮЩЕНКО», - сказав О.ХАРЧЕНКО.

Крім того, на його думку, за рівнем цитування чітко відстежуються ті події, які відбувалися в Україні. «Була повінь, і міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир ШАНДРА за рівнем цитування піднявся з 52-го на 15-е місце порівняно з весною. Була Олімпіада, і голова Національного олімпійського комітету Сергій БУБКА піднявся з 65-го на 48-е місце», - уточнив головний редактор УНІАН.

Разом з тим, на думку О.ХАРЧЕНКА, результати дослідження також свідчать про дві проблеми в журналістиці – «джинсовість» і поверховість матеріалів. Як один з прикладів головний редактор навів різке зниження (з 11-го на 35-е місце) рівня цитування лідера Європейської партії України Миколи КАТЕРИНЧУКА. «Складно припустити, що якщо він був таким цікавим для публіки в контексті виборів, то потім інтерес до нього раптово зник», - пояснив він.

О.ХАРЧЕНКО також вважає, що рівень цитування політиків формується завдяки використанню переважно політичних технологій, а не журналістських розслідувань.

Довідка УНІАН. Дослідження рівня цитування українських політиків проводиться з 2001 року. Це спільний проект тижневика «Коментарі» й інформаційного агентства УНІАН.