Київ. 9 вересня. УНІАН. Директор PR-групи “Політтех” Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ прогнозує розвал демократичної коаліції після 13 вересня.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

“Фактично Рубіконом, який може бути перейдено, є 13 вересня, коли можна спрогнозувати, що буде оголошено про припинення діяльності чинної коаліції”, -сказав він.

Відео дня

За словами Т.БЕРЕЗОВЦЯ, відносини Президента Віктора ЮЩЕНКА і прем’єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО дійшли “точки кипіння”, за якою ні виборці, ні політики не бачать можливості досягнення компромісу.

Т.БЕРЕЗОВЕЦЬ зазначив, що після того, як розпадеться депутатська більшість, у народних депутатів буде один місяць, щоб визначитись, чи будуть вони утворювати нову парламентську більшість. При цьому він зазначив, що чимало депутатів, передусім із фракції “Наша Україна – Народна самооборона”, усвідомлюють, що другого шансу повернутися у Верховну Раду вони не матимуть. “Це буде великим чином тиснути на вибір цих людей”, - додав він.

За словами експерта, одним із можливих варіантів виходу з нинішньої ситуації є утворення так званої стабілізаційної більшості на базі БЮТ і Партії регіонів.

Щодо розподілу ключових посад, то, на думку Т.БЕРЕЗОВЦЯ, посада голови уряду залишиться за БЮТ, а лідер Партії регіонів Віктор ЯНУКОВИЧ може бути обраний на посаду голови Верховної Ради. На його думку, така більшість може проіснувати до президентських виборів у січні 2010 року.

Як сказав Т.БЕРЕЗОВЕЦЬ, існує ризик, що Партія регіонів, погодившись на такий союз, може спробувати здійснити політичний “кидок” своїх союзників у контексті того, що прем’єр Ю.ТИМОШЕНКО буде відповідати за всі можливі негаразди в економіці. У цьому випадку, переконаний Т.БЕРЕЗОВЕЦЬ, Ю.ТИМОШЕНКО має шукати гарантій у вигляді підписання документів і домовленостей.

Щодо можливого введення прямого президентського правління, то, на думку Т.БЕРЕЗОВЦЯ, крім відсутності юридичного обґрунтування, найбільша проблема для В.ЮЩЕНКА полягає у тому, що він втратив моральний авторитет. “Гіпотетична можливість введення такого президентського правління існує, проте мені здається, що Президент є достатньо адекватним для того, щоб розуміти всі негативи”, - сказав експерт.

Т.БЕРЕЗОВЕЦЬ також вважає неможливим силовий сценарій вирішення нинішньої політичної кризи в Україні, оскільки силові структури до цього не готові.