Київ. 8 вересня. УНІАН. Лідер фракції однойменного блоку Володимир ЛИТВИН вважає, що ідея підвищення процентного бар’єру на виборах до Верховної Ради України не буде реалізована. Про це він сказав на прес-конференції в агентстві УНІАН.

За його словами, ініціативи щодо підвищення прохідного бар’єру “це проба політикуму, політичних сил і суспільства на реакцію”. Він припустив, що це рішення “просували б”, якби реакція на дану ініціативу була “нейтральною, або жодної реакції не було”.

В.ЛИТВИН наголошує, що “йдеться про те, щоб штучно розділити країну”.

Відео дня

Він вважає, що реакція на ініціативу про підвищення бар’єру “буде непростою”. За його словами, за цим має стояти проведення дострокових виборів, оскільки в іншому випадку “навіщо копати могилу, коли ти не знаєш, хто в неї впаде”. Він додав, що “той, хто ініціює дострокові вибори, за нинішнього небажання і зневіри людей іти на вибори, той їх програє”. За його словами, прикладом цього є позачергові вибори в Києві.

В.ЛИТВИН наголосив, що в разі порушення питання про підвищення прохідного бар’єру, парламенту необхідно буде розглядати і альтернативні законопроекти щодо неможливості більше двох термінів бути народним депутатом, щодо змішаної системи виборів, про відкриті списки партій. Він підкреслив, що “бажання наскоком, штучно витворити двопартійну систему і поділити Україну, не реалізується”.

Він додав, що крупний “національний капітал” також не зацікавлений в диктаті двох політичних сил, оскільки їм потрібна система “стримування і противаг”, а не диктату одного чи двох інститутів влади.

Як повідомляв УНІАН, народний депутат від БЮТ Сергій ТЕРЬОХІН вніс на розгляд Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо прохідного бар`єру). Цим законопроектом передбачається підвищити прохідний бар`єр на виборах до ВР до 10%. С.ТЕРЬОХІН зазначив, що у фракції БЮТ «на цю тему триває позитивна дискусія».

Разом з тим лідер фракції БЮТ Іван КИРИЛЕНКО заявив, що фракція не має наміру порушувати питання щодо підвищення прохідного бар`єру для політичних сил на парламентських виборах. За його словами, пропозиція деяких членів БЮТ щодо підвищення прохідного бар`єру є лише емоціями.