Київ. 5 вересня. УНІАН. У Чернігові 12-13 вересня відбудеться Форум чернігівців, присвячений 1100-річчю першої літописної згадки про місто.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив представник громадської організації «За Чернігів!» Павло КАРАЙЧЕНЦЕВ.

«За останні кілька десятиліть Чернігівщина дала країні і світу цілу плеяду видатних діячів науки, мистецтва, політики і спорту. Це такі імена, як Леонід КУЧМА та Іван ПЛЮЩ, Леонід КАДЕНЮК, Валентин ГАФТ, Еліна БИСТРИЦЬКА і багато-багато інших. Безперечні заслуги знаменитих чернігівців було визнано і відзначено скрізь, окрім рідного міста. Прийшов час зібратися в рідних стінах і вшанувати своїх героїв», - заявив П.КАРАЙЧЕНЦЕВ.

Відео дня

За його словами, впродовж двох місяців серед жителів Чернігівщини проводилося опитування для визначення «десятки» «Великих чернігівців», яким після підбиття остаточних підсумків голосування планується вручити статуетки Сімаргла (Сімаргл - єдина зооморфна істота пантеону давньоруських богів (священний крилатий пес, можливо, іранського походження). Сімаргл в язичестві вважався божеством нижчого порядку, яке охороняло насіння і посіви – УНІАН).

П.КАРАЙЧЕНЦЕВ повідомив, що в даний час в рейтингу лідирують екс-президент України Леонід КУЧМА, народний артист Росії Валентин ГАФТ, президент Федерації баскетболу України Олександр ВОЛКОВ, льотчик-космонавт Володимир ТІТОВ, народна артистка СРСР Еліна БИСТРИЦЬКА, Футболіст Олег КУЗНЕЦОВ, український письменник Юрій МУШКЕТИК, срібний призер Олімпіади в Пекіні, важкоатлетка Ольга КОРОБКО, народний артист Росії Олексій ПЕТРЕНКО, автор оформлення одногривнєвої купюри Василь ЛОПАТА.

П.КАРАЙЧЕНЦЕВ також повідомив, що В.ГАФТ і Е.БИСТРИЦЬКА планують взяти участь у Форумі чернігівців.

Довідка УНІАН. Перша літописна згадка про Чернігів відноситься до 907 року. У IX столітті місто було центром східнослов’янських племен жителів півночі, наприкінці IX століття увійшов до складу Київської Русі, а в XI-ХIІI століттях Чернігів - головне місто Чернігівського князівства.

Стародавній Чернігів був одним з найбільших культурних центрів Київської Русі. До наших днів збереглися пам`ятники стародавньої архітектури міста: Спасо-Преображенський і Борисоглебський собори, Успенський собор Євецького монастиря.