Київ. 3 вересня. УНІАН. Природний вміст бензойної кислоти в кисломолочних продуктах безпечний для здоров`я.

Про це заявив голова Українського національного комітету Міжнародної молочної федерації, професор Олександр ЧАГАРОВСЬКИЙ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Коментуючи інформацію, що з`явилася в ЗМІ, поширену фахівцями ДП «Укрметртестстандарт» про шкоду для здоров`я кисломолочних продуктів, які містять бензойну кислоту, він наголосив, що застосування бензойної кислоти як консерванту в кисломолочних продуктах заборонене, а природний вміст цієї кислоти в даній продукції не може зашкодити здоров`ю людини.

Відео дня

Він також відзначив, що бензойна кислота як природне сполучення також міститься в журавлині (300-1300мг/кг), картоплі, горосі, зернових, соєвому борошні, горіхах, меді.

«У молочній промисловості бензойну кислоту як консервант не використовують і використання в молочній промисловості її заборонено», - сказав він.

О.ЧАГАРОВСЬКИЙ пояснив, що бензойна кислота застосовується в медицині як антисептичний засіб при захворюваннях горла і в харчовій промисловості як консервант (Е210). До того ж, як консервант ця речовина використовується, якщо її вміст у продукті становить від 150 мг/кг.

Разом з тим, максимально допустимі рівні бензойної кислоти як консервантау застосовуються в меланжі, пресервах, повидлі, сухофруктах, плодово-ягідних пюре, ікрі, маргарині, алкогольних напоях.

За даними експерта, в кисломолочні і сирковосирні продукти бензойна кислота може потрапити двома шляхами: під час ферментації молока і дозрівання сирів, а також у фруктово-ягідних наповнювачах (для йогуртів, сирків, десертів тощо).

Природний вміст у молочних продуктах наступний: у молоці – до 6мг/кг, у йогурті – 10-40 мг/кг, кислому біфідомолоці – 12,5-20 мг/кг, в кефірі – 10-25 мг/кг, фруктовому йогурті – 12,2-56 мг/кг, сметані – 11-18 мг/кг, твердому сирі – 1-52 мг/кг, сирі з цвіллю і слизом – 8-341 мг/кг, сироватці – 10-15 міліграм/літр.

О.ЧАГАРОВСЬКИЙ також відзначив, що допустиме добове споживання бензойної кислоти, визначене Експертним комітетом з харчових добавок JECFA ФАО ВООЗ, становить 5 мг/кг ваги тіла, що дозволяє вживати 350 міліграмів цієї речовини на день для людини з середньою вагою 70 кг.

За його словами, щоб перевищити цю максимальну норму, людина повинна на добу спожити 58,33 кг молока, 8,75 кг йогурту, 14 кг кефіру, 6,25 кг фруктового йогурту, 6,73 кг твердого сиру і 1,26 кг сира з цвіллю і слизом.

О.ЧАГАРОВСЬКИЙ повідомив, що в разі розповсюдження «Укрметртестстандартом» інформації, яка шкодитиме діловій репутації підприємств молочної промисловості, Союз молочних підприємств звернеться до суду, а також вимагатиме застосування матеріальних санкцій.

Він упевнений, що проблема з присутністю бензойної кислоти в молочних продуктах була створена штучно, і закликав державні структури до співпраці з професійними об`єднаннями молочної промисловості.