Київ. 19 серпня. УНІАН. Народний депутат від фракції “Наша Україна – Народна самооборона” Кирило КУЛИКОВ пропонує Верховній Раді України підтримати законопроект, що передбачає проведення виборів міських голів у два тури.

Про це К.КУЛИКОВ повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами депутата, він зареєстрував у парламенті два законопроекти, які стосуються виборів депутатів місцевих рад та міських голів: “Про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” та “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення місцевого самоврядування в місті Києві”.

Відео дня

На думку К.КУЛИКОВА, останні вибори мера столиці показали, що лише частина киян обирає мера і в результаті “жителі міста живуть окремо, а влада живе окремо”.

За його словами, ці законопроекти спрямовані на те, щоб залучити до управління містом якнайбільше громадян, а також посилити вплив і контроль людей на владу.

Депутат також нагадав, що на останніх виборах мера Києва було зареєстровано 79 кандидатів, що, на його думку, є ненормальним явищем, оскільки небагато людей щось знали хоча б про десять з цих кандидатів. За його словами, тому даними законопроектами пропонується встановити, аби кандидат на посаду мера вносив заставу у розмірі 100 тис. грн., і якщо його підтримали менше 7% виборців, ці кошти спрямовуються в бюджет.

Також К.КУЛИКОВ повідомив, що законопроектами пропонується скасувати обмеження сум виборчих фондів кандидатів. За його словами, на сьогодні такі обмеження призводять до того, що декларовані суми витрат жодним чином не співпадають з реальними витратами кандидатів під час передвиборчих кампаній.

Присутній на прес-конференції депутат Київради від Блоку Віталія Кличка, лідер Української селянської демократичної партії Дмитро АНДРІЄВСЬКИЙ, який брав участь у розробці цих законопроектів, висловив переконання, що в Україні необхідно повернутися до мажоритарної системи виборів депутатів місцевих рад.

Крім того, він повідомив про розробку законопроекту, яким передбачено дозволити участь у виборах молоді з 16 років. В той же час Д.АНДРІЄВСЬКИЙ нагадав, що це стосується конституційної норми, тому такий законопроект має розглядатися за особливою процедурою.

Д.АНДРІЄВСЬКИЙ зазначив, що в уже зареєстрованому законопроекті “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення місцевого самоврядування в місті Києві” передбачено створення виконкомів, а також розділ повноважень міської адміністрації, що виконуватиме наглядові функції, і виконавчих органів місцевого самоврядування.

К.КУЛИКОВ сподівається, що при розгляді поданих ним проектів законів “Про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” та “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення місцевого самоврядування в місті Києві” парламент об’єднається і підтримає їх.