Київ. 18 серпня. УНІАН. Брак фінансування, викликаний кризою ліквідності банківської системи, призведе до збільшення випадків шахрайства і рейдерства у сфері житлового будівництва в Україні.

Таку думку висловила генеральний директор Бюро будівельних технологій Наталія ДЗЮБА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Дефіцит обігових коштів і зниження прибутку провокують конфлікти серед власників (будівельних компаній - УНІАН). Я думаю, ми можемо очікувати на сплеск рейдерства і шахрайства в будівельній галузі вже найближчим часом», - сказала вона.

Відео дня

Експерт підкреслила, що «ще два роки тому рівень рентабельності будівельного бізнесу на рівні 300% був реальністю. На сьогодні вона впала до 80-90%. До такого різкого падіння прибутковості будівельні компанії не готові».

Н.ДЗЮБА розділяє ринок забудовників на три групи компаній: великі оператори (займають 60% ринку), компанії, які ведуть один-два великих проекти (25% ринку) і дрібні оператори, що будують один-два об`єкти (до 15% ринку).

На її думку, в перспективі півроку співвідношення сил на ринку зміниться, кількість гравців у всіх групах істотно скоротиться, деякі будуть вимушені продати об`єкти або бізнес.

За інформацією Н.ДЗЮБИ, в Києві на сьогодні близько 200 об`єктів знаходяться в стадії будівництва, з них близько 10-15% - заморожено.

Гендиректор Бюро будівельних технологій зазначила, що в ситуації, яка склалася, затримка термінів здачі об`єкту в експлуатацію «буде найменшим злом для приватного інвестора».

«З усіх гравців будівельного бізнесу найбільшу загрозу представляє група середніх і дрібних компаній з невеликим обсягом робіт (до 15% ринку)», - уточнила вона.

На думку юриста Володимира КОСТИЛЬОВА, найпоширеніша схема будівельних афер - шахрайство з інвестиційними угодами, які повною мірою не гарантують захист прав інвесторів у зв`язку з недостатнім законодавчим регулюванням цих правовідносин. При цьому, в групу ризику потрапляють приватні інвестори, які уклали свої угоди до 2006 року.

Як приклад юрист навів випадок з його довірителем - приватним інвестором, який у 2005 р. вклав гроші в будівництво квартири по вул. Льва Толстого, 35-39, уклавши інвестиційну угоду із ЗАТ ТД «Інтерсервіс» .

В.КОСТИЛЬОВ повідомив, що довіритель виконав свої інвестиційні зобов`язання, проте квартири він не одержав, а будинок недобудований і не введений в експлуатацію. При цьому, в 2007 році компанія-посередник повідомила інвестора про те, що технічні параметри квартири (поверх, кількість кімнат, площа) змінені.

«У зв`язку з цим компанія захотіла від довірителя одержати додаткову плату за збільшену площу за ринковими цінами, але вже 2007, а не 2005 року», - додав юрист.

За словами В.КОСТИЛЬОВА, інвестор погодився доплатити, проте за ціною, передбаченою договором, а не за ціною, виставленою компанією, що майже в 3 рази перевищує попередню.

Голосіївський райсуд Києва в особі судді Юлії ІВАНЕНКО вирішив справу на користь ЗАТ ТД «Інтерсервіс». Юрист упевнений, що таке рішення ухвалене з численними порушеннями норм законодавства, і має намір оскаржити його в апеляційному суді.

У свою чергу, адвокат інвесторів житлового будинку «Софія Борщагівська», які зіткнулися з подібною проблемою, Ярослав ЛУК’ЯНЕНКО вважає, що жодна схема фінансування покупки житлового будинку на первинному ринку не захищає приватних інвесторів - ні інвестиційні угоди, ні покупка облігацій.

За даними адвоката, викуп облігацій на певну кількість квадратних метрів житлоплощі не гарантує отримання житла, оскільки «незведення будинку не дає підстав на якісь стягнення, якщо вони не передбачені договором». А інвестор, зазвичай, представляє договір, який затверджений керівним органом інвестора, і змінам не підлягає.

«У зв`язку з цим, інвестору залишається обирати: ризикнути, вкласти гроші і, можливо, нічого не одержати, або не ризикувати і складати копійку до копійки, поки не буде достатньо на квартиру на вторинному ринку», - резюмував адвокат.