13 серпня 2008 року пройшла  прес-конференція найобезбашенішого фесту країни «День Незалежності з Махном». Об 11 годині біля Українського Дому (вул.Хрещатик, 2) презентували фестиваль. Учасники дійства дісталися пресухи на тачанці з чорними барикадівськими прапорами. Коротко говорив про махновський фестиваль лише голова Оргкомітету та головний режисер фесту Олесь Доній, а от всі решта учасників: письменниця Світлана Поваляєва, письменник-слемер просто Полежака та бардівський гуру Едуард Драч замість занудних промов тішили глядачів своєю творчістю. Поруч тусувався  медіа продюсер фесту Юрій Стець. Вся пресуха літературно-музичного андеґраундового фестивалю «День Незалежності з Махном» відбувалася безпосередньо на тачанці, запряженій кіньми поруч з приміщенням «захопленого» УНІАН.

– Святкування Дня Незалежності України стає занудно-офіційним і поступово перетворюється з народного на чиновницьке, - каже Олесь Доній. – Тому мистецьке об’єднання «ОстаNNя барикада» запропонувало громадськості альтернативно відзначити це свято в історичному центрі українського анархізму - резиденції Нестора Махна місті Гуляйполе, – продовжує він.

Відео дня

 

«День Незалежності з Махном» – це значна подія в мистецькій сфері. У цьогорічному, вже третьому за ліком, фестивалі візьмуть участь найпопулярніші українські та закордонні музиканти («Бумбокс», «Zdob si Zdub» (Молдова), «Мертвий Півень», «Крихітка Цахес» та інші. Також на фест завітають провідні письменники України та Білорусі (Сергій Жадан, Лесь Ульяненко, Світлана Поваляєва та інші), казкар Лірник Сашко тощо.

– Досі українськомовне мистецтво в нашій країні зосереджувалось на Заході й у столиці, тому проведення фестивалю в Запорізькій області є вагомим кроком у просуванні національної культури на Схід та Південь – у значною мірою зросійщені регіони, - переконаний Юрій Стець.

Українська нація, незважаючи на свою тривалу історію, на сьогодні має обмежену кількість знаних у світі брендів. Одним із них є, без сумніву, ім’я Нестора Махна – українського керівника анархістського руху, який на початку минулого століття втілював у життя ідеї анархізму на півдні нашої країни. Проведення фестивалю під цим всесвітньо відомим брендом на історичній батьківщині Махна – в Гуляйполі – забезпечить інтерес до акції з боку не лише української, але й загалом європейської громадськості.

Окрім концертної програми на вас чекатимуть карнавально-розважальні акції та конкурси:  «Махновські читання», «Літературний аукціон», «Бардівська ватра», «Гонки на тачанках», «Томатний лідер нації», «Хата-читальня лірника Сашка», «Махновський слем», «Поетичний боді-арт», виступ Луганського кінного театру, кіно покази фільмів про Махна і ще купа іншого креативу.

P.S. фестиваль «ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ З МАХНОМ» відбудеться 23-24 серпня у місті Гуляйполе Запорізької області.

Перелік проведених  заходів 13 серпня 2008 року:

10:45 – урочистий виїзд Махновської тачанки зі секретного скверу біля театру Франка.

11:00 – прибуття екіпажу на Європейську площу. Підготовка до захоплення інформаційної агенції УНІАН.

11:01 – 11:22 – ексклюзивний 21-хвилинний літературно-клінічний перформанс «Взяття УНІАНу». Учасники: організатор фесту Олесь Доній, казкар Лірник Сашко, письменниця Світлана Поваляєва та письменник-слемер просто Полежака.

11:30 – переможна прес-конференція зі «взятого» УНІАНу

Сподіваємося, що Ви, з усього побаченого і почутого, змогли дізнатися більше про ідею фестивалю, цьогорічний склад учасників, а також подробиці найобезбашеніших в країні карнавально-розважальних акцій. Якщо ні, не соромтеся спитати в прес-аташе фесту Сашка Кривця (8 097 962 14 45, ostannya@gmail.com, наша сторінка: http://ostbar.com.ua).

Чинуші святкують у Києві, а справжні українці їдуть в Гуляйполе!