Київ. 7 серпня. УНІАН. Асоціація «Всеукраїнська спілка виробників будівельних матеріалів і виробів» (ВСВБМВ) не бачить підстав для зниження вартості будівельних матеріалів в Україні.

Відео дня

Про це повідомив голова Наглядової ради Асоціації «Всеукраїнська спілка виробників будівельних матеріалів і виробів» Іван САЛІЙ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Не сподівайтеся на серйозне зниження вартості будівельних матеріалів», - сказав він.

Серед аргументів він назвав кілька чинників. Зокрема, голова Наглядової ради Асоціації здивований вартістю газу для підприємств будівельної галузі, яка на сьогодні становить 300-330 дол. за 1 тис. куб.м, тоді як на кордоні його вартість становить 179,5 дол. Ціни на електроенергію для підприємств зростають кожного місяця і досягають 58,92 коп. за кВт/год. (у грудні 2007 року – 46,57 коп. за кВт/год.).

Крім того, як зазначив І.САЛІЙ, уряд збільшив коефіцієнт платежів за користування надрами: на сировину цементу – в три рази, будівельна крейда, вапно і вапняк, гіпс – у 18 разів, на глинисті породи – в 20 разів. При цьому системно зростають тарифи на залізничні перевезення і паливо.

Як повідомляв УНІАН, за даними ХК «Київміськбуд», за січень-червень ц.р. вартість будівельної цегли підвищилася до 30% і в середньому становить 1250-1300 грн. за 1 тис. штук, цемент подорожчав до 30% - до близько 700 грн. за тонну, арматурна сталь для будівництва подорожчала більш як у два рази - до 7,4 - 7,5 тис. грн. за тонну.

Довідка УНІАН. Асоціація “Всеукраїнська спілка виробників будівельних матеріалів” створена в листопаді 2007 року з метою розвитку виробництва українських будівельних матеріалів. Президент асоціації - Володимир ЯЦУБА. До складу асоціації входять більше 20 підприємств і професійних об`єднань.