Київ. 7 серпня. УНІАН. Асоціація «Всеукраїнська спілка виробників будівельних матеріалів і виробів» (ВСВБМВ) заявляє про усунення виконавчої влади від проблем галузі будівельних матеріалів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив голова Наглядової ради асоціації Іван САЛІЙ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, за перше півріччя в будівельній галузі України зафіксоване зниження обсягів будівництва при деклараціях влади про будівництво доступного і соціального житла, а також будівництва об`єктів до Євро-2012.

Відео дня

«Сьогодні в будівництві не зменшення темпів зростання, реальний спад… Ми констатуємо падіння за шість місяців, чого не було багато років», - сказав І.САЛІЙ.

Голова Наглядової ради асоціації оцінює обсяги зниження темпів будівництва в Україні за перше півріччя на рівні 20%.

Водночас він додав, що сьогодні на українських заводах з виробництва будматеріалів «перевиробництво за умов дефіциту».

І.САЛІЙ зазначив, що, незважаючи на те, що будівельна галузь перебуває на етапі спаду, виробники будматеріалів не відчули реакції виконавчої влади.

Він нагадав, що асоціація розробила і направила до всіх органів виконавчої влади «Концепцію загальнодержавної і регіональної програм розвитку промисловості будівельних матеріалів, виробів і конструкцій до 2015 року», проте не одержала ніякої реакції від уряду.

«Ми фіксуємо повне усунення виконавчої влади від проблем будівельної галузі. Ми вимагаємо, щоб влада повторно розглянула концепцію і розробила зміни і доповнення», - сказав голова Наглядової ради асоціації.

І.САЛІЙ зазначив, що асоціація просить розглянути в уряді і прийняти за основу розроблену концепцію як Концепцію майбутньої Загальнодержавної програми з розвитку виробництва будівельних матеріалів і виробів. При цьому замовником розробки програми пропонується визначити Мінрегіонбуд.

У разі якщо уряд і надалі не відреагує на звернення ВСВБМВ з приводу розгляду концепції, в асоціації допускають проведення акцій протесту.

При цьому ВСВБМВ пропонує розглянути на засіданні уряду підсумки першого півріччя ц.р. щодо виконання програм будівництва, в першу чергу соціальних об`єктів і житла, внести корективи до валютно-курсової і кредитної політики з метою недопущення іпотечної кризи.

Серед пропозицій асоціації - розробка загальнодержавних і регіональних умов залучення інвесторів під використання місцевих сировинних і технічних ресурсів для відновлення і розширення їх експлуатації.

Також пропонується в проекті бюджету-2009 відмінити впроваджені в 2007 році підвищення коригуючих коефіцієнтів на видобуток нерудних матеріалів і забезпечити прийнятні умови імпортерам нового устаткування, завезеного відповідно до державних і регіональних програм. При цьому право встановлювати пільги пропонується надати не Кабміну, а держадміністраціям.

І.САЛІЙ уточнив, що йдеться про надання пільгових умов для імпорту високотехнологічного устаткування вітчизняним виробникам будматеріалів і звільнення від 15% податку при ввезенні устаткування.

Крім того, асоціація рекомендує Кабміну відповідною постановою створити Державний департамент з виробництва будівельних матеріалів і виробів і підпорядкувати його Мінрегіонбуду.

Як повідомляв УНІАН, в Україні обсяги будівельних робіт в січні-червні знизилися на 1,2% порівняно з аналогічним періодом 2007 року - до 27 млрд. 345,2 млн. грн.

За даними Держкомстату, за вказаний період зниження обсягів виконаних будівельних робіт спостерігається у Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Чернівецькій областях (на 17,5-0,4%).

При цьому збільшення обсягів будівельних робіт зафіксоване в Криму, Вінницькій, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській областях, в Києві і Севастополі (на 2-22,2%)