Київ. 6 серпня. УНІАН. Сьогодні в Києві понад 3 тисячі працівників підприємств по газопостачанню і газифікації (міськ- і облгазів) мітингують, вимагаючи підвищити тарифи на транспортування газу.

Про це сьогодні повідомив голова Ради профспілки працівників газових господарств України Іван ЯРОВИЙ на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, сьогодні вперше з часів незалежності в усій Україні почалася безстрокова акція протесту профспілки працівників газових господарств. У Києві на мітингах під будівлею Кабінету Міністрів і Секретаріату Президента беруть участь представники більш як 40 підприємств з газопостачання та газифікації.

Відео дня

Крім того, в кожному місті України, де розташовано підприємства галузі, їхні працівники вийшли на мітинги підтримки вимог профспілки. Наймасовіші акції підтримки столичного протесту відбуваються в Одесі, Харкові, Донецьку, Дніпропетровську, Кіровограді, Чернігові, Вінниці, Ужгороді та Миколаєві. На знак солідарності з позицією профспілки сьогодні також частково припиняють роботу й оголошують попереджувальний страйк представники 15 підприємств з газопостачання та газифікації.

Як зазначив на прес-конференції генеральний директор ТОВ «ГАЗЕКС Україна» Віталій ДЕМ’ЯНЮК, основна вимога учасників Всеукраїнської акції протесту - невідкладно встановити облгазам економічно обґрунтовані тарифи на послуги з транспортування природного газу та постачання природного газу.

Він додав, що під час перегляду тарифів потрібно врахувати: встановлення заробітної плати працівникам на рівні, передбаченому Галузевою угодою між НАК «Нафтогаз України» і Профспілкою працівників газових господарств України, виходячи з нормативної чисельності працівників; реальну вартість газу на власні та технологічні потреби, виходячи з нормативних обсягів споживання і з урахуванням компенсації зазнаних за попередній період збитків; відшкодування витрат на ремонтні та відновні роботи на рівні не нижче 25% від загальної величини тарифу; включення в структуру тарифу інвестиційного складника в розмірі не менше 10% від загального тарифу.

Своєю чергою, як зазначив голова Всеукраїнської асоціації обласних газорозподільних підприємств Василь МАРЧУК, до радикальних дій трудові колективи галузі спонукає критична ситуація, яка склалася на газорозподільних підприємствах у зв`язку з бездіяльністю влади щодо забезпечення нормального функціонування систем газопостачання держави. За його словами, сьогоднішній фінансовий стан підприємств галузі ставить під загрозу їхнє функціонування, що своєю чергою може призвести до порушення спокою та безпеки громадян.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет Міністрів України рекомендував НКРЕ переглянути тарифи обласних газопостачальних компаній на послуги з розподілу та транспортування і роздрібні ціни на газ для населення з 1 липня.

Нагадаємо, що в Україні працює понад 50 обл- і міськгазів, які транспортують паливо всім категоріям споживачів. За даними Мінпаливенерго, середній тариф підприємств на доставку газу споживачам становить 50,56 грн. – 4,5% від вартості палива для промисловості або бюджетної сфери (1470 грн.). Навіть у разі зростання транспортних тарифів на 50% - максимум, якого вимагають газотранспортники – його вартість для споживачів виросте не більш як на 25 грн.

Довідка УНІАН. За даними профспілкових організацій, фактична чисельність працівників обласних і міських підприємств з газопостачання та газифікації становить близько 66 тисяч осіб, або 69% від державних нормативів. Основна причина кадрової кризи в галузі – низька заробітна плата, яка на 300 грн. менша, ніж середня в країні.

Джерелом виплат заробітної плати та інвестицій у розвиток мереж є тариф на транспортування і розподіл природного газу, який останній раз трохи змінювався влітку 2007 року.

Збитки міськ- і облгазів тільки за 2007 рік через невідповідність чинних тарифів економічно обгрунтованому рівню перевищили 400 млн. грн.