Київ. 5 серпня. УНІАН. Міністерство культури і туризму України заявляє про незаконне знесення корпусу Національного художнього музею України у Києві по вулиці Інститутській, 3.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив заступник міністра культури і туризму Микола ЯКОВИНА.

Відео дня

За його словами, ТОВ “Історія міста” розпочало несанкціоноване знесення корпусу Національного художнього музею України в Києві по вулиці Інститутській, 3. М.ЯКОВИНА підкреслив, що демонтаж будівлі розпочався вчора, і конструкціям вже завдано непоправної шкоди.

Він повідомив, що міністерство звернулося до Київської міської державної адміністрації та прокуратури столиці з листами з вимогами зупинити роботи зі знесення будівлі музею по Інститутській,3.

За словами М.ЯКОВИНИ, міністерство в листі до Київської міської держадміністрації нагадує, що “нікому не дозволено виходити за межі своєї юрисдикції”. М.ЯКОВИНА зазначив, що міністерство посилається “на неприпустимість втручання у діяльність Національного художнього музею України і здійснювати будь-які роботи щодо незавершеного будівництва та реконструкції на Інституцькій,3”.

Він наголосив, що це унікальний випадок, оскільки даний будинок “фігурує у статті 3 закону України “Про передачу колекції образотворчого мистецтва АТ “Градобанк” у державну власність, і ця будівля зазначена як новий корпус Національного художнього музею України”.

Заступник міністра також наголосив, що відповідно до Указу Президента України від 25 лютого 2008 року уряду та Київській міськдержадміністрації було доручено, зокрема, повернути цей об’єкт незавершеного будівництва у державну власність з метою будівництва нового корпусу Національного художнього музею України.

М.ЯКОВИНА зазначив, що Міністерство культури і туризму просить прокуратуру Києва відреагувати на знесення будівлі по вулиці Інститутській, 3. Він вважає, що відповідальних за її знищення треба притягнути до кримінальної відповідальності, оскільки недобудований об’єкт знаходиться в історичній частині столиці.

У свою чергу, генеральний директор Національного художнього музею України Анатолій МЕЛЬНИК заявив, що 20 вересня 2007 року мер Києва Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ підписав розпорядження, за яким КМДА надала ТОВ “Історія міста” дозвіл за власні кошти знести споруду на Інститутській, 3.

Адвокат музею Віталій ТИТИЧ повідомив про підготовку двох позовів до суду, оскільки, за його словами, дії міської влади є неправомірними. Він зауважив, що по суті здійснюється “рейдерська атака” на майно, яке фактично належить державі й управляється Міністерством культури та туризму. За його словами, в позовах йдеться про необхідність скасування рішення щодо знесення цього об’єкту, а також передано клопотання до суду до винесення рішення призупинити будь-які роботи на цьому об’єкті.

А.МЕЛЬНИК вважає, що дії влади Києва можна розцінювати як відмову надати можливість музею можливість розбудувати музей.

Водночас головний хранитель музею Юлія ЛИТВИНЕЦЬ наголосила, що у колекції музею зберігається понад 45 тисяч експонатів і лише 2% з них виставляється на огляд в постійній експозиції через брак площі.

Крім того, під час прес-конференції директор Всеукраїнської асоціації музеїв України Сергій ГАЛЬЧЕНКО та генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергій КРОЛЕВЕЦЬ також висловилися проти позбавлення музею приміщення і передачі будівлі на Інститутській, 3 комерційній структурі.