Київ. 5 серпня. УНІАН. Прем’єр-міністр України, лідер БЮТ Юлія ТИМОШЕНКО та голова Партії регіонів Віктор ЯНУКОВИЧ є найімовірнішими кандидатами на вихід до другого туру майбутніх президентських виборів.

Про це свідчать результати опитування 25 провідних українських політологів та експертів, проведеного з 28 липня по 3 серпня Центром соціологічних та політичних досліджень "Соціовимір", оприлюднені сьогодні на прес-конференції в УНІАН головою правління центру Сергієм ТАРАНОМ.

За його словами, лише п’ята частина опитаних вважає, що шанси потрапити до другого туру виборів глави держави має чинний Президент Віктор ЮЩЕНКО.

Відео дня

У той же час серед можливих кандидатів на вихід до другого туру експерти назвали голову Верховної Ради Арсенія ЯЦЕНЮКА та лідера блоку свого імені Володимира ЛИТВИНА.

Натомість жоден з опитаних не вважає, що такими кандидатами можуть стати лідер КПУ Петро СИМОНЕНКО, керівник Секретаріату Президента Віктор БАЛОГА, голова Соцпартії України Олександр МОРОЗ, лідер Громадянського руху “Народна самооборона” Юрій ЛУЦЕНКО або мер Києва Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ. Останній, як зазначив С.ТАРАН, "якщо і буде брати участь у президентських виборах, то лише як технічний кандидат".

Говорячи про електоральні ресурси трьох основних учасників майбутніх виборчих перегонів, фактично всі (96%) експерти переконані, що вони будуть основними для Ю.ТИМОШЕНКО; 44% опитуваних вважають, що електоральні ресурси також будуть суттєвими для В.ЯНУКОВИЧА, натомість 64% експертів вважають, що головними для нього стануть фінансові ресурси.

Лише 20% опитаних експертів схильні вважати, що на них може покластися й В.ЮЩЕНКО. Разом з тим 60% респондентів переконані, що нинішній глава держави має найбільше адміністративного ресурсу, на який він покладатиметься під час майбутніх президентських виборів. Водночас політологи переконані, що всі троє основних кандидатів матимуть рівні інформаційні ресурси для ведення своїх виборчих кампаній.

Крім того, експерти вважають, що найбажанішим кандидатом у Президенти України для Заходу є Ю.ТИМОШЕНКО (48% опитаних), для Росії - В.ЯНУКОВИЧ (48%).

Водночас половина опитаних експертів переконана, що перебування на посаді прем’єр-міністра є найкращою передвиборчою стратегією для лідера БЮТ, і саме з цієї позиції їй треба починати виборчу кампанію.

Близько половини опитаних схильні вважати, що В.ЯНУКОВИЧУ також було б вигідною розпочинати президентську виборчу кампанію на посаді прем’єра, яку він можу обійняти у разі переформатування парламентської коаліції.

Разом з тим, роблячи висновки за результатами опитування, С.ТАРАН зазначив, що у новому політичному сезоні не варто очікувати добровільної відставки нинішнього уряду. На його переконання, якщо така відставка відбудеться, то лише завдяки ситуативному союзу Президента і Партії регіонів.