Київ. 30 липня. УНІАН. Політологи прогнозують, що Верховна Рада ухвалить закон про внесення змін до бюджету для виділення коштів на подолання наслідків стихійного лиха в Західній Україні.

Як зазначив на прес-конференції в УНІАН директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость БОНДАРЕНКО, депутати мають об’єднатися в питанні виділення коштів на подолання наслідків повені. “Думаю, що це не те питання, яке на сьогодні мало б ділити фракції. Перед бідою всі політичні питання відступають на задній план і постає питання подолання наслідків трагедії. Хочеться вірити, що завтра депутати проявлять не тільки державний розум і свої державницькі позиції, а й відповідальність і людяність”, - сказав він.

Відео дня

К.БОНДАРЕНКО висловив сподівання, що завтра парламент розгляне законопроект щодо внесення змін до бюджету, запропонований Кабінетом міністрів.

Він нагадав, що існує чинний закон про зону надзвичайної екологічної ситуації, в ст. 10-ій якого йдеться про те, що у випадку, коли не вистачає бюджетних коштів і коштів резервного фонду, уряд звертається до Верховної Ради і відповідно вносить зміни до бюджету. “У президента, згідно із законодавством, немає підстав для того, щоб вносити паралельний законопроект”, - сказав він.

Політолог також не виключає, що може бути ситуація, коли на голосування будуть поставлені обидва законопроекти і не проголосують жодний.

Директор Центру політичного маркетингу Василь СТОЯКІН вважає вірогідним, що депутати проголосують за виділення коштів на подолання наслідків стихійного лиха, але навряд чи буде проголосований законопроект про внесення змін в бюджет, який пропонує прем’єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО. Він вважає що Президент, подаючи всій законопроект в порушення Конституції та бюджетного кодексу, дає чіткий сигнал депутатам НУ-НС. “Хлопці, якщо ви не проголосуєте за мій проект, а проголосуєте за проект коаліційного уряду, ви станете моїми ворогами. У вас є два вибори: не голосувати за бюджет ТИМОШЕНКО або вас завтра звинуватять в тому, що ви теж брали участь в отруєнні Президента”, - сказав політолог. На переконання В.СТОЯКІНА, необхідно розраховувати на “дипломатичні здібності” Ю.ТИМОШЕНКО - чи зможе вона вмовити інші парламентські сили проголосувати хоча б за те, що дійсно треба ухвалити зараз без розрахунку на прийняття бюджету в цілому.

Професор Університету “Києво-Могилянська Академія”, політолог Олексій ГАРАНЬ не виключає, що будуть ухвалені зміни стосовно виділення коштів на подолання наслідків стихійного лиха і не будуть ухвалені загальні зміни до бюджету. “Сила, яка голосуватиме проти додаткових коштів, і фактично вони будуть завалені, це буде колосальні електоральні і іміджеві втрати і тут інстинкт самозбереження має їм диктувати відповідну лінію поведінки і пошук компромісу”, - сказав він. О.ГАРАНЬ вважає, що існування трьох законопроектів внесення змін до бюджету ускладнює ситуацію і це не сприяє ухваленню змін до бюджету. “Викликає подив, що є урядовий і президентський проект. В цьому не було б нічого дивного, якби президентська сила не була в коаліції і не була в уряді. З політичної точки зору ми бачимо продовження протистояння”, - сказав експерт. На його переконання, хоч би як ситуація склалася, з іміджевої точки зору виграє уряд і Юлія ТИМОШЕНКО. “Або ці зміни будуть затверджуватися і вона виступає ініціатором цих змін, або вони не будуть затверджуватись, і вона зможе перекласти ситуацію на інших”, - додав він.

Політологи також погодились з тим, що, якби НАТО надало допомогу Україні у подоланні наслідків стихійного лиха, то це позитивно вплинуло б на імідж Альянсу. Вони також висловили здивування поведінкою Президента, який поїхав відпочивати до Криму в такий важкий для мешканців постраждалих регіонів час. “Юлія ТИМОШЕНКО виграла іміджево у Президента, оскільки населенню Західної України була незрозумілою позиція глави держави, який поїхав зараз відпочивати замість того, щоб бути на передньому фланзі боротьби і керувати ліквідацією найстрашнішою за історію останніх років повені”, - сказав К.БОНДАРЕНКО.