Київ. 18 липня. УНІАН. Альянс «Нова енергія України» пропонує Кабінету міністрів України прийняти конкретні механізми для енергоефективного споживання і енергозбереження.

Про це заявив голова правління Альянсу «Нова енергія України» Валерій БОРОВИК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, на сьогодні в Україні зовсім не ведеться політика щодо енергоефективного споживання і енергозбереження.

Відео дня

Зокрема, Альянс вимагає від уряду вжити заходів, щоб захистити Україну від газової кризи, яка може виникнути 1 січня наступного року, і пропонує Кабміну конкретні механізми виходу з цієї ситуації.

«Альянс «Нова енергія України» пропонує третину бюджетних коштів, які підлягають перерозподілу, а саме 10 млрд. грн., витратити на скорочення споживання енергоносіїв і використання альтернативних джерел енергії і місцевих видів палива для задоволення потреб споживачів України», - сказав В.БОРОВИК.

За його словами, «сьогодні ми бачимо, що тільки жорсткі і цілеспрямовані дії уряду можуть привести до виправлення ситуації на ринку споживання енергоносіїв в Україні».

Водночас, виконавчий директор Альянсу «Нова енергія України» Павло КАЧУР зазначив, що на сьогодні день Кабінет міністрів ніяк не реагує на газову атаку.

Він додав, що у зв`язку із цим Альянс пропонує наступні шляхи реакції на можливу кризу: по-перше, не менш як 30% коштів, які підлягають перерозподілу і є у розпорядженні уряду, необхідно виділити на програму енергоефективності і альтернативних видів палива; по-друге, змістити бюджетний розпис і кошти, які були закладені на четвертий квартал у програмі енергоефективності і енергозбереження, на третій квартал, довести виконання в повному обсязі ще до початку опалювального сезону; по-третє, внести зміни до порядку використання коштів у програмах соціально-економічного зростання, в програмах житлово-комунального господарства і змістити акцент на програми енергозбереження і енергоефективності.

У свою чергу, як зазначив член правління Альянсу «Нова енергія України» Олександр ТОДІЙЧУК, Російська Федерація продовжує використовувати свої енергетичні ресурси як інструмент політичного тиску.

За його словами, невідкладним завданням українського уряду має стати навчання енергозбереженню. «Україна повинна використовувати альтернативні джерела енергії. А уряд, у свою чергу, повинен негайно вжити невідкладних заходів, щоб мінімізувати негативні наслідки підвищення цін на газ», – додав О.ТОДІЙЧУК.