Вперше у вітчизняній історії українське мистецтво було представлене в одному з найбільших у світі музеїв художнього мистецства – Музеї Метрополітен, Нью-Йорк, США.

19 червня у єгипетській залі музея Метрополітен міста Нью-Йорк з приголомшливим успіхом пройшла презентація виставки творів мистецтва класичного ювелірного Дому «Лобортас і Карпова».

Американська еліта зворушливо прийняла роботи законодавців принципово нового стилю у ювелірному мистецтві.

Відео дня

На презентації унікальної колекції «Гравітація Любові» серед присутніх були мер Нью-Йорка Майкл Блумберг, посли Канади, Аргентини, Сан-Марино, постійний представник України в ООН, бізнесмен Е. Трамп та інші.

На знак визнання досягнень у мистецтві і на знак подяки за революційну виставку, яка збагатила культурне життя Америки, лідерам сучасного українського мистецтва – Ірині Карповій та Ігорю Лобортасу – були вручені сертифікати та почесні грамоти від ООН, мера Нью-Йорка Майкла Блумберга та президента Россійсько-Американського Фонду Марини Ковальової, голови Манхеттена Скотта Стрінгера. Ірина та Ігор були запрошені на приватну зустріч з мером Нью-Йорка Майклом Блумбергом.

Вишукана експозиція надзвичайно зацікавала американські мас-медіа. Наприклад, «Daily News» писала про цю подію так: «Продовжуючи надзвичайно цікаву лінію українського авангарду 20-го сторіччя (Кандинський, Малевич, Архипенко, Радченко), українські митці презентували новий напрямок – «Романтичний авангард» як живу класику нашої доби. Колекція «Гравітація Любові» довершила третю світову колекцію «Світ на долоні» (третю після пасхальних яєць Фаберже та «Магічних годинників» Картьє), дорогоцінності класу «De Luxe»,мистецтво ювелірної скульптури та класичних ювелірних емалей на золоті. Це сучасні рукотворні предмети розкоші, що віртуозно виконані за всіма канонами класичної ювелірної школи, які, ще до того, існують в одному екземплярі». Низка нью-йоркських газет присвятила цілі сторінки експозиції «Український Романтичний Авангард».

Унікальні роботи більше 3-х тижнів демонструвалися в одному з найбільш престижних виставкових залів Нью-Йорка – «Національному Клубі Мистецтв». Виставка проходила у рамках фестивалю «Наша Спадщина», який організував Россійсько-Американський Фонд. Центральне місце експозиції посіла ювелірна скульптура «Гравітація Любові», колекція дорогоцінностей «Мій любий Діор», присвячена творчості видатного кутюрьє, та колекція унікальних емалей на золоті «Твій Райський Сад», яка викликала надзвичайну цікавість з боку американської громадськості, яке дуже звикла до розкоші.

Відвідувачі не тільки одностайно відзначили, що всі представлені на експозиції речі були витонченими, мали дуже сучасний і романтичний водночас вигляд. Їхня цікавість призвела до того, що термін виставки вирішено було подовжити, чого раніше не траплялося. Невичерпна цікавість до експозиції лише закріпила багаторічну репутацію ідеологів стилю «український романтичний авангард» як митців, які створюють шедеври, що не мають аналогів у світі.

Виставка у Нью-Йорку продемонструвала Америці найвищий рівень українських митців. Вона показала, що витвори такого класу є світовою культурною спадщиною.

*Музей Метрополітен у Нью-Йорку – один з найбільших музеїв художнього мистецтва у світі. Заснований у 1870 р. Ідея зібрати колекцію шедеврів, які б ілюстрували історію мистецтв від найдавніших часів до сучасності, була основною при створені музею. Це зробило його одним з найбільш значущих культурних явищ у світі. Разом з експонуванням постійних колекцій музей влаштоввує і сучасні виставки, котрі стали своєрідною візуальною енциклопедією мистецтва всіх культур та епох..