Низка громадських організацій та громадян України виступили з ініціативою створити  Центр  контролю за вакцинами . Про це 16 липня 2008 року на прес-конференції в УНІАН повідомили члени  ініціативної групи  зі створення Центру. Головною передумовою створення такого Центру, стало, зокрема, замовчування проблеми, що склалася навколо позачергової загальнообов’язкової вакцинації від кору та краснухи та відсутність реакції з боку посадовців від медицини на численні запити громадськості та ЗМІ з проханнями оприлюднити всю інформацію щодо  вакцини.  Представники оргкомітету провели самостійне розслідування та представили зразки вакцин, що поставлені в Україну та автентичну вакцину заводу виробника. Ці вакцини будуть направлені ініціаторами для детального аналізу до високоякісної лабораторії однієї з  країн сходу. В той же час  система охорони здоров’я не  в змозі забезпечити належне зберігання вже завезеним вакцинам, відсутній належний лабораторний контроль та  дієва система контролю за наслідками вакцинації

На думку оргкомітету ситуація з вакцинацією має більш глибоке коріння і  свідчить про глибоку кризу галузі в цілому.  Як зазначив  Ю.Збітнєв  слабкість керівництва, непрофесіоналізм, безвідповідальність Міністерства охорони здоров’я, в існуючому стані, представляє загрозу національній безпеці і потребує корінника  змін.  Це своєрідна українська Бастилія, яка стала символом деструктивних процесів в державі і потребує відповідних дій суспільства.

Центр громадського контролю за вакцинами планує тісно співпрацювати з міжнародними громадськими організаціями, які захищають права громадян. Принципова домовленість про співпрацю  досягнуто зокрема Хельсінкським медико-соціальним товариством (ХМСТ), який надаватиме допомогу у співпраці зі структурами Євросоюзу.  Так представниками ХМСТ до Ради Європи представлено пакет по незаконній вакцинації в Україні. Представлена відповідна інформація в Страсбург до Департаменту Ринкового моніторингу незаконних препаратів, та Міжнародний Червоний Хрест.

Відео дня

Правління ХМСТ запросило прийняти участь в її роботі товариства   Віце-Президента  АМН Л. Г. Розенфельда, та політика, лікаря-реаніматолога  Ю.Збітнєва.

Як зазначив  лідер партії «Нова Сила» Юрій Збітнєв, «Фактично завдання  Центру контролю за вакцинами — це  виконати ту функцію, яку не виконує на сьогоднішній день держава —  забезпечити прозорість державної політики в питаннях вакцинації, і та захистити громадян від будь-яких зловживань чи корупційних дій чиновників. Це вкрай необхідно сьогодні, адже мова йде про здоров’я всієї нації, дітей і онуків кожного з нас».

Одним з  перших кроків запланованих на вересень 2008р   стане організація громадських слухань з проблем імунізації населення, ініціювання законопроекту про свободу вакцинації та законопроекту про  матеріальне відшкодування  збитків  внаслідок  ускладнень спричинених вакцинацією.