Київ, 14 липня. УНІАН. Більше 20 галузевих профспілок та регіональних профоб’єднань, які входять до складу Федерації профспілок України, готові висловити недовіру голові ФПУ Олександру ЮРКІНУ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив голова ЦК Професійної спілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення Олексій РОМАНЮК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, ще цілий ряд профспілкових організацій висловились за проведення з’їзду або Ради ФПУ, однак у відповідних документах цих організацій міститься “більш обережне формулювання” щодо відсторонення О.ЮРКІНА.

Відео дня

Він поінформував, що після рішень ряду галузевих профспілок щодо доцільності проведення Ради або з’їзду ФПУ для розгляду питання щодо недовіри керівництву Федерації, 10 липня відбулась Президія ФПУ. На цьому засіданні було ухвалено рішення про призупинення повноважень О.ЮРКІНА до розгляду на Раді ФПУ, 17 липня, питання про висловлення йому недовіри.

О.РОМАНЮК зауважив, що сьогодні рядові члени профспілки стурбовані тим, що відбувається в ФПУ, в тому числі фактом затримання заступника голови ФПУ Сергія КОСТІНА за одержання хабара.

За словами О.РОМАНЮКА, на прес-конференції 10 липня Ю.ЮРКІН “перекрутив” реальний стан справ у ФПУ, сказавши про цілеспрямовану кампанію рейдерського захоплення цієї організації. “В розмові з представниками ЗМІ він (О.ЮРКІН) жодним словом не обмовився про те, що саме в цей час його колеги на засіданні Президії ФПУ обговорюють питання про висловлення йому недовіри”, - зауважив О.РОМАНЮК.

Голова галузевої профспілки додав, що О.ЮРКІН був обраний головою ФПУ “на хвилі критики” ним попереднього керівництва Федерації, але “згодом стало зрозуміло, що він став діяти такими самими методами, як і старе керівництво ФПУ”.

О.РОМАНЮК, а також інші лідери галузевих профспілок, присутні на прес-конференції, зокрема голова ЦК Профспілки працівників культури Людмила ПЕРЕЛИГІНА, голова ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я Таміла КАЗАРІНА, голова Профспілки працівників радіоелектроніки та машинобудування України Григорій ОЛЬХОВЕЦЬ, заступник голови ЦК Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Олександр РЯБКО, президент Української Федерації профспілкових організацій – профспілки працівників спільних підприємств Анатолій МИХАЙЛЕНКО, заявляли, що сьогодні керівництво ФПУ діє непрозоро, особливо в майнових питаннях.

“Немає прозорості, це є підґрунтям для зловживань, що ми і бачимо на прикладі С.КОСТІНА”, - зауважив А. МИХАЙЛЕНКО.

Л.ПЕРЕЛИГІНА зауважила, що О.ЮРКІН має подати у відставку не чекаючи навіть 17 липня – засідання Ради ФПУ. Вона зауважила, що “О.ЮРКІН та С.КОСТІН не лише самі збагачувались на своїх посадах”, а “розставляли своїх людей” на важливих посадах у ФПУ.

Всі присутні лідери галузевих профспілок висловили переконання, що 17 липня на засіданні Ради ФПУ О.ЮРКІН буде відправлений у відставку.

Як повідомляв УНІАН, 8 липня під час отримання хабара у сумі 50 тис. дол. працівники Управління боротьби з організованою злочинністю ГУМВС України в м. Києві та Антикорупційного бюро ГУБОЗ МВС України затримали заступника голови Федерації професійних спілок України С.КОСТІНА.

10 липня прес-служба ФПУ поширила інформацію, що на засіданні Президії ФПУ О.ЮРКІН звернувся до Президії з проханням про призупинення своїх повноважень у зв’язку з ситуацією, що склалася довкола діяльності профоб’єднання.

Того ж дня О.ЮРКІН провів прес-конференцію, де заявив про цілеспрямовану кампанію рейдерського захоплення цієї організації.

“Я не можу говорити про причини і обставини затримання мого заступника Сергія КОСТІНА, який опікується майновими питаннями. Це справа слідства і суду. Разом із цим хочу наголосити - той факт, що це відбулося напередодні проведення засідання президії Федерації, де сьогодні розглядаються питання подальшого розвитку організації, у тому числі й майнові, не може не викликати підозру”, - зазначив О.ЮРКІН.

***До складу ФПУ входить 74 галузевих профспілок та регіональних профоб’єднань.