Київ. 9 липня. УНІАН. Незалежна профспілка гірників України закликає народних депутатів проголосувати за проект закону №2713 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік і про внесення змін до деяких законодавчих актів України" для забезпечення подальшого розвитку шахт.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник голови НПГУ Анатолій АКІМОЧКИН сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Звертаємося до всіх політичних сил - прийміть цей бюджет, дайте розвиватися шахтам”, - сказав він.

Відео дня

А.АКІМОЧКИН зазначив, що “загалом бюджет прийнятний”, але потрібно переглянути в бік збільшення статті витрат на рятувальну службу, охорону праці та фінансування гірничої науки. «Ми звертаємося до уряду, щоб він переглянув ці статті фінансування і збільшило їх», - сказав він.

Також А.АКІМОЧКИН зазначив, що НПГУ підтримує проект закону про престижність шахтарської праці, розроблений Кабінетом Міністрів України. “Наполягаємо на тому, щоб парламент прийняв цей закон... це найкращий варіант закону”, - зазначив профспілковий лідер.

Зокрема, згідно з цим законопроектом, на шахтах буде запроваджено погодинну оплату праці. “Погодинна оплата - основа безпечної роботи шахтарів”, - додав він.

Як повідомлялося, в зареєстрованому 7 липня ц.р. у Верховній Раді проекті закону №2713 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік і про внесення змін до деяких законодавчих актів України" передбачено, що для забезпечення енергетичного балансу економіки України та подальшого розвитку вугільної галузі передбачено додатково спрямувати з держбюджету 468 млн. грн. З цього обсягу коштів 368 млн. грн. буде спрямовано на реалізацію законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати під час обчислення фонду оплати праці шахтарів і на виконання зобов`язань з оплати спожитої електроенергії, тариф якої з другого півріччя поточного року підвищуватиметься на 8%. Крім того, через потребу залучити додаткові кредитні ресурси на технічне переоснащення вугледобувних підприємств 2008 року, виникає об`єктивна необхідність додатково спрямувати 100 млн. грн. на здешевлення відсотків за користування кредитними ресурсами. Такі заходи дадуть змогу частково відновити основні фонди вугледобувних підприємств Мінвуглепрому.