Київ. 9 липня. УНІАН. Громадські організації Білої Церкви не виключають, що будівництво на території міста металургійного заводу приведе до соціального конфлікту.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомили представники громадських організацій, жителі Білої Церкви, сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами члена Ради громадської організації «Біла Церква - наш дім» Костянтина МАРТАКА, ситуація в місті навколо будівництва сталепрокатного заводу вже вийшла з розряду локальних. Будівництвом заводу занепокоєні інші міста, розташовані на берегах річки Рось.

Відео дня

«Ми вважаємо, що ігнорування інвестором думки 200-тисячного населеного пункту, який знаходиться поряд зі столицею, а також те, що багато впливових політичних сил не розібралися до кінця в небезпеці цього будівництва і стали на бік інвестора, а не на бік простих українців, їхньої безпеки, є лакмусовим папірцем для всієї України», - сказав він.

Як зазначила перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна ТИМОЧКО, хоча металургійний завод, який відноситься до першого класу небезпеки, планується збудувати за новітніми технологіями, «насправді Україна не потребує нових металургійних заводів, Україна потребує переобладнання існуючих металургійних заводів, які вже забруднюють десятки років територію України».

На її думку, будівництво заводу несе для жителів Білої Церкви і навколишніх міст ряд погроз: буде знесено величезну кількість зелених насаджень, а також вирівнюватиметься будівельний майданчик, для чого знесуть шар грунту заввишки 8 метрів. «Це серйозно порушить гідрологічний режим цієї території. І навіть розробники ОВД (оцінка впливу на довкілля – УНІАН) і ТЕО підкреслюють, що через кілька років Білій Церкві загрожує серйозне підтоплення, і в проекті планується будувати дренажні споруди. Чи потрібне таке виробництво, яке втопить Білу Церкву?», - запитала експерт.

Крім того, у зв`язку з будівництвом метзаводу виникне водна проблема. Т.ТИМОЧКО зазначила, що завод братиме воду для виробництва з річки Рось, але не безпосередньо, а через водопровідну мережу. «Тому що для металургійного виробництва необхідна вода покращеної якості, і вони не хочуть знову витрачати гроші на водопідготовку. Тому що всі великі металургійні заводи в Україні і в Європі мають спеціальні станції водопідготовки. Цей економічний і технологічний вантаж перекладається на місцеву владу та общину міста Біла Церква», - пояснила вона.

Представник екологічної ліги додала, що для гарячого виробництва завод постійно забиратиме воду з Росі. «Що буде з Миронівкою, що буде з Корсунь-Шевченківським, тими містами, які вже зараз відчувають нестачу питної води?», - запитала вона.

Серед інших негативних чинників, які будуть викликані будівництвом заводу, Т.ТИМОЧКО назвала викиди в атмосферу, забруднення грунтів, зростання кількості захворювань, особливо серед дітей.

За даними депутата Білоцерківської міськради Ольги КУЧЕР, у Білій Церкві з 38 тис. дітей 24 тисячі хворі, знаходяться на диспансерному обліку і на інвалідності, решта дітей відносно здорова.

«Ті викиди впливатимуть на безпліддя», - вважає депутат міськради.

К.МАРТАК нагадав, що територія, на якій вже будують підприємство, знаходиться в четвертій зоні посиленого радіологічного контролю.

За словами голови спортивного клубу «Каменяр» Олександра МАРЧЕНКА, на сьогодні на території будмайданчика «інвестор незаконно проводить будівельні роботи, не маючи робочого проекту, тривають геологічні дослідження, незаконно ведеться вивезення грунту, вирубуються дерева. У нас є документ, що вони вирубали не лише ті дерева, які знаходяться на території, а й ті, які знаходяться за територією. Вже їм виписаний штраф комісією з охорони довкілля».

Він також повідомив: «Сьогодні ми представляємо 95% людей, які проголосували проти будівництва. Ми готуємо матеріали до судів, звертаємося в різні судові інстанції, які з небажанням приймають наші заяви. Наші громадяни міста Біла Церква, які живуть за кордоном, звертаються до європейських судів. Община об`єднується і далі продовжуватиме правові акції з недопущення будівництва заводу першого класу небезпеки».

Т.ТИМОЧКО додала, що територія площею близько 27 га захищена огорожею, де знято родючий шар грунту, який через місяць втратить усі свої природні властивості. Те, що «незаконне знесення цього шару грунту є порушенням природоохоронного законодавства України, ми готуємо позов до суду про завдання шкоди довкіллю», - додала вона.

Як повідомляв УНІАН, 24 червня віце-президент «Євро Фінанс Лтд» Валентин МАКАРЕНКО повідомив, що ТОВ «Євро Фінанс Лтд» має намір завершити будівництво міні-металургійного заводу в Білій Церкві (Київська обл.) у 2011 році.

За його словами, «будівництво заводу ведеться згідно з графіком, і причин для його затримки ми не бачимо. Підготовчий етап будівництва вже закінчено і зараз ми приступаємо до основного етапу будівництва - монтажу устаткування», - зазначив В.МАКАРЕНКО.

Він повідомив, що міжвідомча комісія з перевірки законності ухвалення рішень про будівництво сталепрокатного заводу в Білоцерківському районі Київської області під головуванням заступника міністра регіонального розвитку та будівництва України В’ячеслава НЕГОДИ дійшла висновку, що рішення щодо будівництва заводу відповідають вимогам чинного законодавства України, державним нормам і містобудівній документації.

В.МАКАРЕНКО також повідомив, що Інститут гігієни і медичної екології Академії медичних наук України, провівши експертизу проекту будівництва метзаводу, встановив, що підприємство буде розташоване із запасом відстані від житлових забудов відповідно до санітарних правил планування забудови населених пунктів. «Інститут дійшов висновку, що функціонування заводу відповідатиме санітарно-епідеміологічним нормам і не приведе до погіршення здоров`я населення міста Біла Церква», - підкреслив В.МАКАРЕНКО.

Довідка УНІАН. Згідно з проектом, виробнича потужність Білоцерківського сталепрокатного міні-заводу має скласти 1,8 млн. тонн металопродукції на рік. Будівництво розгорнеться на площі 58 гектарів на території діючого цеху ВАТ “Київвтормет”, а також на додатково придбаних інвестором промислових землях. На новому заводі застосовуватиметься метод електродугового плавлення, що вважається найперспективнішим у сучасній металургії. Устаткування постачатиме компанія Siemens VAI Fuchs.

Інвестиції в будівництво заводу складуть близько 600 млн. дол.

Підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ «Євро Фінанс Лтд” є акціонером 6 підприємств України з переробки вторинних металів, зокрема підприємства “Київвтормет”. З початку своєї діяльності в 2001 році компанія вклала 15 млн. доларів інвестицій у розвиток переробки вторсировини в Україні.