Київ. 8 липня. УНІАН. Народний депутат України, голова підкомітету з питань базової освіти Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради, член Президії "Єдиного Центру" Леся ОРОБЕЦЬ вважає, що незалежне тестування випускників середніх шкіл необхідно проводити винятково після завершення навчального року.

Таку думку Л.ОРОБЕЦЬ висловила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

«Спочатку необхідно завершити навчальний процес, підбити підсумки, одержати атестат і лише після цього йти на зовнішнє тестування, аби не сталося так, як цього року, коли тестування розпочалося в квітні», - сказала Л.ОРОБЕЦЬ.

Водночас, на її думку, результати зовнішнього тестування свідчать про те, що базова школа з успіхом провела кампанію з незалежного оцінювання знань. «Базова освіта свій іспит витримала і здала на «успішно». Тепер свій тест повинні здавати всі вищі навчальні заклади», - додала народний депутат.

Л.ОРОБЕЦЬ також повідомила, що під час регіональних зустрічей вчителі також підтримали пропозицію про обов`язкове урахування середнього балу атестата під час вступу до вузу як чинника, що надає перевагу в разі отримання однакової кількості балів за сертифікатом. «Це дасть змогу конкурувати не тільки на рівні знань з профільного предмету, а й за рівнем загальної освіти, а з іншого боку, дасть змогу учням не втрачати інтерес до навчання в школі», - пояснила вона.

Крім того, за її словами, вчителі шкіл також підтримали пропозиції зі створення банку тестових завдань, які б публікувалися щорічно. «Це дало б змогу поліпшити підготовку до тестів і зняло б питання конфіденційності», - вважає Л.ОРОБЕЦЬ.

Як повідомляв УНІАН, цього року випускники проходили зовнішнє тестування з 11 предметів: української мови і літератури, математики, історії України, всесвітньої історії, хімії, географії, фізики, біології, основ економіки, основ правознавства і зарубіжної літератури. Випускники мали змогу здавати тести українською, російською, угорською, румунською, кримськотатарською і молдавською мовами. Вперше в історії України учасниками зовнішнього оцінювання стали всі випускники шкіл нинішнього і попередніх років, бажаючі продовжувати навчання у вищих навчальних закладах.

Основна сесія ЗНО тривала з 22 квітня по 4 червня. За її результатами було написано, опрацьовано і перевірено 997 тис. 897 тестів. Середня явка до пунктів тестування становила 76%. Для учасників, які з поважних причин не реєструвалися або не з`явилися на основну сесію, з 26 червня по 4 липня проходила додаткова сесія зовнішнього тестування. Для участі в ній реєструвалися 6 тис. 361 випускник.