Київ. 4 липня. УНІАН. Комітет виборців України прогнозує у вересні відставку чинного складу Центральної виборчої комісії через проблеми зі створенням Державного реєстру виборців.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова правління КВУ Ігор ПОПОВ.

За його словами, на сьогодні ЦВК фактично визнала свою безпорадність та нездатність створити Державний реєстр виборців.

Відео дня

“Протягом останнього року ЦВК зробила кілька невеликих помилок і більше нічого не зробила для створення реєстру”, – вважає І.ПОПОВ.

Він нагадав, що вже в 2007 році ЦВК не забезпечила виконання план заходів з формування реєстру. У 2008 році уряд Юлії ТИМОШЕНКО затвердив новий план, проте й він не був виконаний, хоча ЦВК і знаходить численні аргументи на своє виправдання, підкреслив керівник КВУ.

Тому І.ПОПОВ прогнозує, що у вересні стане питання відставки нинішнього складу ЦВК.

На його думку, реєстр виборців уже не буде сформовано й до січня 2010 року, коли можуть відбутися чергові вибори Президента України. У такому разі, за його словами, знову буде багато взаємних звинувачень політичних сил у виборчих маніпуляціях.

Як повідомляв УНІАН, 17 квітня поточного року за ініціативи ЦВК Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою дозволив придбати послуги з розробки та налагодження програмних засобів створення та ведення інформаційно-телекомунікаційної системи Державного реєстру виборців за процедурою закупівлі у одного виконавця.

На підставі цієї постанови 5 травня ЦВК без погодження з Міністерством економіки України уклала договір з акціонерним товариством «Атлас» про надання відповідних послуг на загальну суму приблизно на 6 млн. грн.

2 червня Президент своїм указом зупинив постанову уряду від 17 квітня через її неконституційність та неправомірне обмеження конкуренції та звернувся з відповідним поданням до Конституційного Суду України.

23 червня Генеральна прокуратура внесла ЦВК припис, яким комісію зобов`язано припинити закупівлі послуг на розроблення та налагодження програмних засобів створення та ведення автоматизованої системи "Державний реєстр виборців" до прийняття рішення у справі за поданням Президента України про конституційність постанови Кабміну від 17 квітня.

2 липня ЦВК звернулась до Окружного адміністративного суду Києва з адміністративним позовом про визнання протиправним припису Генпрокуратури від 23 червня 2008 року

Члени ЦВК вважають, що припис Генпрокуратури України від 23 червня є неправомірним та незаконним, оскільки твердження та висновки, зазначені у ньому, не грунтуються на положеннях нормативно-правових актів та не відповідають дійсності.

У ЦИК заявляють, що через це терміни формування реєстру можуть бути зірвані.