Київ. 1 липня. УНІАН. Сьогодні в Києві було презентовано перший довідник для правознавців з підготовки до розгляду справ про захист прав споживачів.

Як передає кореспондент УНІАН, довідник було представлено на розгляд спільноті в УНІАН Державною судовою адміністрацією України та Спільним проект ЄС та ПРООН "Спільнота споживачів та громадські об єднання".

Як зазначила керівник Спільного проекту ЄС та ПРООН Клавдія МАКСИМЕНКО, юридичний посібник є першою спробою систематизувати судові справи із захисту прав споживачів, викласти правове підгрунтя та шляхи підвищення ефективності підготовки справ до розгляду.

Відео дня

За її словами, проведений моніторинг судових практик та форм активності споживачів виявив, що у в середньому в Україні відсоток цього типу справ, які розглядаються судами становить 0,7.

Як зазначила К.МАКСИМЕНКО, "на думку експертів проекту, такий стан речей пов’язаний із низькою активністю споживачів та складною процедурою розгляду таких справ.

У свою чергу голова Державної судової адміністрації України Іван БАЛАКЛИЦЬКИЙ зазначив, що представлене видання є корисним практично-прикладним посібником особливо для суддів, які безпосередньо займаються розглядом справ із захисту прав споживачів. Також він зауважив, що, крім нормативних актів, довідник містить типові схеми підготовки справ до розгляду, що дає змогу суб’єктам правозастосування окреслювати коло суспільних відносин, яке потребує дослідження в суді, зрозуміти перелік доказів, що мають бути представлені суду та відповідні посилання на конкретні статті норм права, що мають бути застосовані.

За словами І.БАЛАКЛИЦЬКОГО, довідник, який вийшов накладом у 3,5 тис. примірників буде розповсюджуватися в тому числі ДСАУ через її територіальні управління серед суддів першої інстанції за потребою.

Водночас К.МАКСИМЕНКО з цього приводу додала, що працівники органів із захисту прав споживачів також можуть ознайомитися з електронною версією довідника за адресою: http://consumerinfo.org.ua/upload/iblock/f48/judges_consumer_protection_guidelines.pdf