Київ. 27 червня. УНІАН. Всеукраїнське громадське об`єднання «Союз Чорнобиль України» закликає уряд Юлії ТИМОШЕНКО припинити практику скорочення державного фінансування чорнобильських програм і невідкладно переглянути політику щодо соціального забезпечення чорнобильців.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив президент організації Юрій АНДРЄЄВ.

Відео дня

За його словами, діючий уряд у законі про державний бюджет на 2008 рік значно урізав фінансування ряду соціальних чорнобильських програм. Зокрема, на фоні зростання бюджетних витрат на ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи на 1,3 млрд. грн. фінансування ряду позицій, пов`язаних безпосередньо з соціальним забезпеченням чорнобильців, скоротилося. Так, витрати на медичне забезпечення близько 3 млн. громадян, які постраждали від катастрофи на ЧАЕС, зменшилися з 44 млн. грн. у бюджеті 2007 року до 41 млн. грн. у бюджеті цього року.

Ю.АНДРЄЄВ також зазначив, що уряд не діє і в питаннях пенсійного забезпечення інвалідів-чорнобильців, не розробляючи чіткий механізм індексації пенсій. Крім того, чорнобильці разом з іншими пільговими категоріями законом про держбюджет-2008 у січні-квітні були позбавлені права на пільговий проїзд.

Крім того, громадська організація звертає увагу на те, що Кабінет міністрів не виконує рекомендації, закріплені в постанові Верховної Ради від 18 квітня про створення спеціального центрального органу виконавчої влади з питань ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. При цьому Ю.АНДРЄЄВ підкреслив, що позиція Кабміну щодо того, що створення такого органу несе загрозу дублювання функцій профільних міністерств або необгрунтованого збільшення штату держслужбовців, не витримує критики, оскільки, як показала практика, існування такого органу позитивно впливало на виконання бюджетного розпису за чорнобильськими програмами.

«На даний час нами займаються чотири міністерства, а реально - ніхто. При цьому міністерства демонструють безвідповідальність і абсолютну некомпетентність у вирішенні не тільки соціальних проблем, пов`язаних із катастрофою, але й техногенних», – сказав Ю.АНДРЄЄВ.

Він також повідомив, що громадська організація звернулася з листом до Президента України Віктора ЮЩЕНКА як гаранта Конституції, в якому просить втрутитися в ситуацію, що склалася. У випадку, якщо уряд продовжуватиме таку політику відносно чорнобильців, "Союз Чорнобиль України" має намір провести всеукраїнську акцію протесту.

«Сьогодні кінцева фаза, коли ми намагалися напоумити уряд, зараз ми почнемо акції протесту по всій Україні», – заявив Ю.АНДРЄЄВ.