Київ. 26 червня. УНІАН. Екологи закликають уряд припинити добудову каналу “Дунай – Чорне море” без урахування думки експертів.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили менеджер проекту Всесвітнього фонду природи в дельті Дунаю Михайло НЕСТЕРЕНКО, керівник юридичного відділу МБО «Екологія-право-людина», лауреат Міжнародної екологічної премії Голдмана Ольга МЕЛЕНЬ, президент МАМА-86 Ганна ГОЛУБОВСЬКА-ОНІСІМОВА та інші екологи.

У відкритому листі до Президента України Віктора ЮЩЕНКА, прем’єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО, профільних міністерств екологи наголошують, що за останні декілька років порушення Україною своїх міжнародних зобов’язань в сфері охорони навколишнього середовища стало традицією.

Відео дня

Зокрема, за словами Г.ГОЛУБОВСЬКОЇ-ОНІСІМОВОЇ, Україна отримала попередження щодо недотримання Оргуської конвенції, яка визначає права та участь громадськості у прийнятті рішень щодо охорони довкілля. Екологи нагадують, що з критикою щодо цього виступали і Європейський Союз, і Сполучені Штати, численні міжнародні організації. Більше того, канал спричинив серйозний конфлікт із Румунією.

На прес-конференції відзначалось, що на сьогодні глибини на каналі продовжують падати, зупиняючи навігацію, проте державне фінансування днопоглиблюваннях робіт продовжує надходити, що наштовхує екологів на думку, про неефективність використання бюджетних коштів.

О.МЕЛЕНЬ наголосила, що необхідність побудови такого каналу для України ніхто не ставить під сумнів, але де його потрібно було будувати, необхідно було вирішувати, враховуючи думку експертів, але ще у 2002 році уряд не хотів прислухатися до думки експертів і громадськості.

“Сьогодні уряд має прийняти політичне рішення – чи вкладати далі бюджетні кошти в такий безперспективний варіант каналу через гирло Бистре, який не приносить доходу державі, чи прислухатися до думки експертів та обрати інший варіант будівництва каналу, який не буде зачіпати цінні території дельти Дунаю та врахує закони природи”, наголошують екологи у зверненні.