Київ. 26 червня. УНІАН. Пекарі Києва просять владу розробити механізм ціноутворення і встановити рентабельність виробництва хліба на рівні 10-15%, а виробництва борошна – 7%.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН генеральний директор ВАТ «Хліб Києва» Ігор МАЗУРИКА.

За словами І.МАЗУРИКИ, ціни на хліб у Києві не переглядалися з 2006 року, хоча з того часу вартість багатьох складових значно зросла, наприклад, ціни на пшеницю зросли на 90%, на жито – на 140%, на дріжджі – на 44, на соняшникову олію – на 200%.

Відео дня

Крім того, значно подорожчали енергоресурси, зокрема, тарифи на природний газ зросли на 95,7%, на електроенергію – удвічі, транспортні витрати – на 60%.

І.МАЗУРИКА зазначив, що через адміністративне регулювання ціноутворення підприємства не можуть самостійно змінювати ціни на свою продукцію. За його словами, сьогодні в Києві виробництво хліба є збитковим і «з кожної гривні українського хліба підприємства одержують 37 копійок збитків». При цьому на підприємствах практично згорнуто всі програми щодо оновлення виробничих потужностей і технічного переозброєння.

Як наголошують пекарі, сьогодні ціни на хліб в Києві нижчі, ніж середні ціни по Україні.

«Ми хочемо, щоб при цьому регулюванні наші підприємства мали можливість розвиватися, підтримувати свій трудовий потенціал, розробляти нову продукцію. Для цього необхідно, щоб продукція була рентабельною. Нам необхідно, щоб хлібопекарські підприємства ВАТ «Київхліб» одержували гарантовану мінімальну ставку рентабельності 10-15%, а для «Київмлину» - 7%. Тоді підприємства зможуть нормально працювати», - заявив І.МАЗУРИКА.

У свою чергу президент ради об`єднання «Укрхлібпром» Олександр ВАСИЛЬЧЕНКО повідомив, що за підсумками роботи за 2007 рік в Україні 45% хлібопекарської галузі були збитковими, і збитки галузі становили понад 100 млн. грн., середня рентабельність з хлібопечення сьогодні становить мінус 1%.

«Це є слідством жорсткого адміністративного регулювання», - заявив О.ВАСИЛЬЧЕНКО.

Він зазначив, що Київ одержує бюджетні дотації на виробництво хліба, але ці кошти надходять несвоєчасно, і якщо дотації буде скасовано, відбудеться різкий стрибок цін на хліб. На його думку, Києву необхідно розробити програму плавного поетапного переходу на економічно обгрунтовану ціну, для того, щоб згодом не було колосального сплеску.

«А з погляду пекарів, сьогодні немає чітко вираженої позиції держави щодо галузі хлібопечення. Ми вважаємо, що уряд має розробити чіткі правила гри для галузі. Необхідно чітко визначити предмет регулювання. У нас цього предмету немає – у нас кожна адміністрація регулює, що хоче. Немає чіткого поняття, що таке соціальний хліб. Крім того, необхідно визначити критерій регулювання. Потрібно чітко визначити, що масові сорти хліба підлягають регулюванню і на них має бути встановлений рівень рентабельності 15%», - сказав О.ВАСИЛЬЧЕНКО. На його думку, за таких умов хлібопекарська галузь України зможе працювати в оптимальному режимі, займатися технічним переозброєнням і утримувати кадри.

І.МАЗУРИКА додав, що при перегляді правил ціноутворення ціна на хліб однозначно підвищиться, проте розмір підвищення не назвав, додавши, що цей показник залежатиме від вартості складових виробництва.