Київ. 20 червня. УНІАН. Київський дитячий хор “Щедрик” презентував свій новий CD-альбом “Три маленькі літургії Олів’є Мєссіана”, присвячений 100-річчю від дня народження французького композитора.

На прес-конференції в УНІАН арт-директор і хормейстер “Щедрика” Олена АСТАШЕВА зазначила, що через вокальну, інтонаційну, емоційну і драматургічну складність ”Трьох маленьких літургій” їх співають лише лічені професіонали світу. “Щедрик” – єдиний хор України, який професійно виконує цей твір протягом багатьох років. У 1984 році студія “Мелодія” вперше записала ”Три маленькі літургії” у виконанні “Щедрика” на вінілову платівку.

Як поінформувала художній керівник хору Маріанна САБІНА, “Три маленькі літургії” були написані О.Мєссіаном у 1944 році. За її словами, композитор, який пережив жахи гітлерівського концтабору, відобразив у своїй музиці почуття свободи, радості буття і злиття з божественною природою, а в поезії – власне переосмислення біблійних текстів.

Відео дня

“Відверте, прекрасне, красиве та світле світосприйняття цього композитора абсолютно поглинає будь-кого, хто відкриється для сприйняття цієї музики. Я думаю, що наші діти це зробили і зробили це досить успішно і тоді, і зараз”, - зазначила М.САБІНА.

Літературний переклад твору українською мовою, який зараз виконує “Щедрик”, здійснив відомий культурний діяч Юрій МАКАРОВ. Останній запис твору здійснено також на студії “Мелодія” та відцифровано на студії музичного училища імені Глієра.

За словами О.АСТАШЕВОЇ, видано диск накладом 1 тисяча примірників, і придбати його можна лише через сайт хору: www.shchedryk.kiev.ua

Зараз хор здійснює спеціальне концертне турне, присвячене 100-річчю від дня народження О.Мєссіана. У його рамках “Три маленькі літургії” було виконано 26 квітня у Національній філармонії України з Київським камерним оркестром, а 16 травня - у Львові на фестивалі «Віртуози» з оркестром Львівської філармонії. 15 липня планується виступ в Австрії (Локенхауз) на Фестивалі Гідона Кремера, з оркестром «Кремерата».

*** Дитячий хор «Щедрик» - лауреат міжнародних конкурсів у США, Канаді, Польщі, Італії. Упродовж 37 років існування хор отримав визнання спочатку у СРСР, а потім у усьому світі як унікальна школа дитячої хорової творчості. З незмінним успіхом “Щедрик” представляє Україну на найпрестижніших сценах і музичних міжнародних форумах.