Київ. 13 червня. УНІАН. Громадська організація «Альянс «Нова енергія України» пропонує Кабінету міністрів України терміново розробити механізми впровадження енергозберігаючих технологій у зв`язку з реальною можливістю подорожчання газу удвічі з 1 січня 2009 року.

Про це повідомив голова правління альянсу Валерій БОРОВИК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, враховуючи те, що керівництво країни не пропонує реальних і послідовних варіантів того, як уникнути енергетичної кризи в Україні, альянс розробив ряд пропозицій, які мінімізують ризики навіть при подвійному подорожчанні газу.

Відео дня

В.БОРОВИК зазначив необхідність припинення популістської гри в низькі тарифи і закладення в ціну газу надбавки на модернізацію газотранспортної системи.

Експерт застеріг українську владу від того, щоб діяти за принципом: «доки грім не вдарить — селянин не перехреститься», а грати на випередження і думати про те, як країна виходитиме з ситуації після подорожчання газу. Він бачить вихід у зменшенні споживання газу і сприянні на державному рівні переходу на альтернативні види енергії.

За словами В.БОРОВИКА, експертна група альянсу розробила пропозиції, які дозволять обійти загрозу енергетичного шоку для України.

Так, серед термінових заходів, переконані в альянсі, має бути створення спеціалізованої національної акціонерної компанії «Енергія майбутнього», головним завданням якої стане реалізація проектів з виробництва альтернативних (зокрема відновлюваних) джерел енергії і впровадження інших енергоефективних проектів у цій галузі.

Альянс також пропонує ухвалити рішення на державному рівні про початок модернізації і реконструкції газотранспортної системи України і закріпити указом Президента, постановою Кабінету міністрів і рішенням РНБО чіткий календарний план його виконання.

Крім того, альянс пропонує заборонити установлення в бюджетних установах систем газового опалення, якщо технічно і екологічно існує альтернатива, стимулювати використання місцевого палива; в опалювальний період встановити додаткову плату для бюджетних установ розміром 2-3 грн. на 1 кв. м, якщо використовується «немісцеве» паливо.

Експерти альянсу серед термінових заходів називають необхідність розробки програми енергозбереження бюджетних установ і стимулювання залучення приватного капіталу в модернізацію систем теплопостачання шляхом надання урядових грантів на придбання енергоефективного технологічного устаткування.

Як повідомляв УНІАН, 6 червня голова МЗС РФ Сергій ЛАВРОВ після переговорів президентів України і Росії, на яких обговорювалася проблема постачання газу до України, заявив, що ціна на російський газ для України з 1 січня 2009 року збільшиться майже в два рази.

Цього року Україна купує газ за ціною 179,5 дол. за тисячу кубометрів