Київ. 26 травня. УНІАН. Голосування і підрахунок голосів на виборах Київського міського голови та депутатів Київської міської ради відбулися “прозоро та вільно”.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН голова правління Комітету виборців України Ігор ПОПОВ, презентуючи попередню оцінку КВУ київських виборів.

“Спостерігачі та представники ЗМІ мали повний доступ до всіх процедур, пов’язаних із виборами”, – сказав І.ПОПОВ.

Відео дня

За його словами, КВУ прогнозує затягування із підрахунком голосів та підведенням підсумків виборів. Серед причин цього представник КВУ назвав низьку кваліфікацію частини членів ДВК, ускладнену процедуру підрахунку, черги в районних ТВК. За його прогнозами, офіційні результати будуть оголошені в останній момент відведеного законом максимального терміну.

Крім того, І.ПОПОВ висловив занепокоєння ситуацією зі збором даних про явку виборців. “Територіальні виборчі комісії з незрозумілих причин не змогли організувати збір даних про явку, що може призвести до маніпуляцій із величиною явки, та збільшує вірогідність незаконного впливу на результат виборів”, - сказав він.

І.ПОПОВ зазначив, що явка виборців “була нижчою, ніж всі очікували” “Можливо, це відповідь виборців на досить тупу агітацію”, – припустив голова правління КВУ.

Він також не виключив, що за підсумками розслідування можуть виникнути підстави для скасування результатів виборів: якщо буде виявлено, що сам кандидат чи його довірені особи виступили замовниками схем підкупу