Понад два десятки керівників та представників найбільших недержавних та міжнародних організацій, державних органів, що працюють у сфері подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні, підписали звернення до Президента України  Ющенка В.А., у якому висловили серйозне занепокоєння і стурбованість з приводу цілого ряду нагальних проблем та незадовільного виконання Урядом України своїх міжнародних зобов’язань у сфері протидії ВІЛ/СНІД.

Не зважаючи на схвалення 21.05.2008 розпорядженням Кабінету Міністрів України Міністрів України  Концепції  загальнодержавної  програми протидії ВІЛ/СНІД на наступні п’ять років, ціла низка ключових зобов’язань держави перед Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, який надає Україні фінансування  в обсязі понад 250 млн. доларів США, так і залишаються невиконаними. Неодноразові звернення недержавних організацій до відповідальних центральних органів виконавчої влади також  залишаються без уваги.

У відкритому зверненні визначено п’ять найбільш актуальних проблеми, що потребують негайного вирішення:

Відео дня

1. Проблеми з фінансуванням з державного бюджету програм лікування                                ВІЛ-інфекції/СНІДу після завершення програми першого раунду за підтримки Глобального фонду з  1 жовтня 2008 року.

2. Відмова у наданні статусу гуманітарної допомоги товарам, ввезеним в Україну за кошти Глобального фонду.

 3. Відсутність прогресу у розвитку програм з діагностики та лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом, для уразливих груп населення із залученням можливостей державних закладів охорони здоров’я та недержавних організацій.

 4. Перешкоди на  шляху розвитку програм замісної підтримуючої терапії  метадоном.

 5. Відсутність адекватного державного фінансування заходів, передбачених у Національній програмі з протидії ВІЛ/СНІД.

 «Подальше зволікання із вирішенням вищезазначених проблем вкрай негативно впливає на ефективність заходів з протидії епідемії ВІЛ/СНІД в Україні, ставить під загрозу життя та здоров’я десятків тисяч громадян України. У той же час невиконання взятих на себе державою зобов’язань перед Глобальним фондом наносить непоправну шкоду міжнародному авторитету країни та чинного Уряду» - зазначається у зверненні.

 Підписанти просять Президента України як найвищу посадову особу в державі та Голову Координаційної ради з проблем ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та наркоманії взяти ситуацію під особистий контроль, терміново провести перше засідання Ради, за результатами якого дати відповідні доручення компетентним центральним органам виконавчої влади з метою вирішення зазначених проблем у найкоротший термін.

 

 Серед підписантів звернення - керівники Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні, Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, Коаліції ВІЛ-сервісних організацій, Українського центру СНІДу, Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС), Українського інституту соціальних досліджень ім. О. Яременка, Державної соціальної служби, Міжнародного інституту проблем ВІЛ/СНІДу, Фонду профілактики хімічних залежностей та СНІДу, представники Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Державного департаменту України з питань виконання покарань та інші. 

 Сьогодні відкрите звернення передано до Секретаріату Президента України.

Повний текст відкритого звернення до Президента України сьогодні розміщено  на сайтах:

http://www.aidsalliance.org.ua; http://www.network.org.ua

#  #  #