Київ, 22 травня. УНІАН. Народний депутат України Дмитро ТАБАЧНИК (фракція Партії регіонів) вважає абсолютно абсурдною норму нової редакції Закону про Кабінет Міністрів про обов`язкове виконання урядом рішень Ради національної безпеки та оборони.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку Д.ТАБАЧНИК висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Закон про Кабінет Міністрів покалічений. Він суперечить Конституції. На сьогодні там найголовніша велика безглуздість про те, що рішення Ради національної безпеки й оборони є обов`язковими для виконання Кабінетом Міністрів. Ця норма законодавства абсолютно абсурдна, тому що РНБО всього-на-всього один з десятка або сотні консультативно-дорадчих органів при Президенті України, а Кабінет Міністрів – це вища виконавча влада. Як безвідповідальна консультація може бути обов`язкова для виконання органом вищої виконавчої влади?», - сказав Д.ТАБАЧНИК.

Відео дня

Депутат також наголосив, що відповідно до нової редакції Закон про Кабінет Міністрів не дає права Президентові відправляти прем`єр-міністра у відставку або його призначати. «На сьогодні Закон про Кабінет Міністрів у новій редакції не дає права Президентові звільнити або призначити прем`єр-міністра. Але це тому Президенту, який виконує Конституцію і який як мінімум один раз читав Конституцію. У нашій країні я не впевнений ні в першому, ні в другому», - додав він.

На його думку, постійні взаємні докори між Секретаріатом Президента й Кабміном, а також між Президентом і прем`єр-міністром стали вже «фарсовим перманентним складником» політичного життя країни. «Це дуже все нагадує вислів давньоримського полководця: «Боже, рятуй мене від таких друзів, а з ворогами я і сам впораюся». Якщо це такі друзі, і якщо це колеги по коаліції – то хто тоді вороги? Хто тоді опоненти? Але це має трагічні наслідки, тому що в сум`ятті рішень, у постановах Кабінету Міністрів, що постійно зупиняються указами, розвалюється економіка, валиться гривна, галопує інфляція, небаченим чином ростуть ціни. І найголовніше – уряд справді, приймаючи неправильні рішення, завжди має змогу піти від відповідальності», - пояснив Д.ТАБАЧНИК.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України 16 травня прийняла в цілому закон про Кабінет Міністрів. Відповідний законопроект підтримали 245 народних депутатів з 444, зареєстрованих в сесійному залі.

Закон відповідно до Конституції України визначає організацію, повноваження і порядок діяльності Кабінету Міністрів України.

Президент України Віктор ЮЩЕНКО 17 травня підписав прийнятий Верховною Радою Закон України № 279-VІ “Про Кабінет Міністрів України”.