Київ. 19 травня. УНІАН. Керівники столичних житлово-будівельних кооперативів та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків визнали незадовільною роботу, яку веде з ними столична влада Києва в сфері житлово-комунального господарства.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова правління Спілки власників житла Києва Сергій ДЄДОВ, до такого висновку прийшли учасники перших в столиці громадських слухань, організованих низкою громадських організацій в якості громадського контролю за якістю надання житлово-комунальних послуг киянам.

Захід відбувся 15 травня у приміщенні великої зали Центрального будинку офіцерів. В ньому взяли участь 314 осіб, які є головами чи представниками ЖБК та ОСББ міста.

Відео дня

Організацію слухань взяли на себе громадські організації “Спілки власників житла Києва” та “Асоціація Територіальна громада”.

“Вперше київська громада в особі київських громадських організацій спромоглися самостійно організувати й провести таку значну подію як громадські слухання. Юридично, це дуже важка справа і тому громадськості важко зробити таку річ”, - наголосив С.ДЄДОВ.

Він також зазначив. Що мета проведення цього заходу – це, перш за все привернути увагу кандидатів на посаду столичного голови та майбутніх депутатів міської ради до проблем будинків некомунальної власності.

Крім того, для участі в слуханнях були запрошені шість рейтингових кандидатів в мери, однак С.ДЄДОВ не повідомив сьогодні їхні прізвища. Планувалось, що за результатами дискусії між кандидатами, представники ОСББ та ЖБК зможуть визначити рівень підготовки кожного щодо роботи в секторі житлового господарства столиці.

С.ДЄДОВ повідомив, що на це запрошення відгукнувся тільки Микола КАТЕРИНЧУК, який показав, що “розуміється на житловому секторі”, але ще не досконалий фахівець.

Учасники слухань також дали оцінку співпраці райдержадміністрацій столиці з ОСББ та ЖБК. За ступенем наданої уваги найкращою визнано Оболонську, а найгіршою – Солом’янську райдержадміністрації (між ними у напрямку погіршення співпраці розмістились Дарницька, Святошинська, Деснянська, Подільська, Голосіївська, Печерська, Дніпровська та Шевченківська райадміністрації).

За результатами громадських слухань були ухвалені також пропозиції до Київського міського голови та депутатських фракцій Київради. Їх планується передати вже новообраній після травневих виборів міській раді і новому столичному голові.

“Це був не перший захід, коли голови ОСББ і ЖБК намагалися зустрітися з керівництвом Києва, яке безпосередньо займається питаннями ЖКГ, але треба визнати, що цей захід продемонстрував, що з кожним роком, з кожним місяцем ставлення київської влади до проблем ОСББ і ЖБК в столиці, на жаль, не поліпшується. І відповідно накопичується той віз проблем в сфері утримання цих будинків, зростає штучна заборгованість цих будинків і керувати ними стає з кожним місяцем дедалі важче”, - зазначив присутній на прес-конференції Михайло КАЛЬТАГЕЙСЕР, який 12 років керує одним з перших ОСББ в місті і є зараз членом правління Спілки власників житла Києва.

Він повідомив, що сьогодні в столиці понад 1,5 тис. будинків, що належать ЖБК та ОСББ, і в них проживає понад 400 тис. киян, що становить близько 14% населення столиці.

М.КАЛЬТАГЕЙСЕР наголосив, що це досить велика частина київської громади, для якої держава має створити всі умови, які б давали можливість мешканцями цих будинків, керівним їх органам нормально управляти цими будинками. Зараз же, через “непрозорі системи договірних і тарифних відносин” ситуація склалась так, що в Києві вперше виникло таке явище як “збанкрутілі будинки ОСББ і ЖБК”, мешканці яких порядно сплачують за спожиті ними послуги.

Як поінформували учасники прес-конференції, наступні громадські слухання планується провести в листопаді ц.р.