Київ. 15 травня. УНІАН. Кошти в сумі 1 тис. грн., які отримали медики до Великодня, є одночасною виплатою 50-відстокової щомісячної столичної доплати їм за І квартал 2008 року, передбаченої бюджетом Києва на поточний рік.

Як передає кореспондент УНІАН, таке пояснення надала сьогодні заступник голови Київської міської державної адміністрації, кандидат в депутати Київради від Блоку Леоніда Черновецького Ірена КІЛЬЧИЦЬКА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Так, коментуючи заяви окремих експертів та політиків, що доплати медичним працівникам в травні здійснюються за рахунок коштів, передбачених для виплати їм зарплати у другому півріччі, І.КІЛЬЧИЦЬКА сказала: "Тисяча гривень, яка йшла до Великодня, – це 50% надбавки за січень, 50% - за березень і 30% - за лютий”.

Загалом, за її поясненням, в бюджеті на цей рік закладено щомісячні надбавки медикам в розмірі 50% від посадового окладу. Але через те, що бюджет був прийнятий у січні і не вистачило часу на оформлення й підготовку відповідних фінансових довідок, за січень медики ці доплати не отримали. У лютому, за її словами, оскільки був ще початок року і не було достатньо надходжень в бюджет, медики отримали лише 20% від запланованих 50%. “В березні, коли стабілізувалась фінансова ситуація, ми вирішили, що за січень – 50%, за лютий – 30% і березень – 50%, щоб люди одноразово отримали в квітні”, - зазначила І.КІЛЬЧИЦЬКА.

При цьому вона висловила сподівання, що “з травня медпрацівники отримуватимуть 50% столичної надбавки, як і в минулому році, щомісячно”.

Про другу чергу травневих доплат медикам столиці вона на прес-конференції нічого не сказала.

Як повідомляв УНІАН, депутат Київради Анатолій КОВАЛЕНКО на початку травня повідомив у своїй заяві, що згідно з розпорядженням міської влади, медичним працівникам до Великодня передбачено виплату надбавки в розмірі 1 тис. грн., таку ж суму заплановано виплатити медикам і до Дня Києва. За його словами, надбавки до зарплат виплачують медикам Києва за кошти, передбачені для них у бюджеті міста на IV квартал.

Трохи пізніше свою заяву з приводу надбавок розповсюдив директор аналітично-дослідницького центру “Інститут міста” Олександр СЕРГІЄНКО. Він заявив про загрозу неотримання столичними медиками зарплати після виборів у Києві.

Він повідомив, що 4 квітня Головне управління охорони здоров’я Києва видало наказ №148, у якому «рекомендувало» керівникам лікарень та поліклінік виплатити своїм працівникам по 1 тис. грн. «за рахунок економії фонду заробітної плати на 2008 рік».

“Оскільки ніякої економії для преміювання в масштабах міста не вистачить, то керівництво медустанов виплатило кошти просто з фонду заробітної плати”, - стверджує О.СЕРГІЄНКО.

Він повідомив про лист в ГУ охорони здоров’я з вимогою «надати розрахунок коштів» для здійснення ще однієї виплати медикам до Дня Києва.

«Фактично КМДА купує голоси медиків за рахунок самих медиків. Усі виплати здійснюються із зарплат наступних місяців”, - заявив О.СЕРГІЄНКО.