Київ. 13 травня. УНІАН. Голова Шевченківської районної державної адміністрації Києва, кандидат на посаду мера столиці від Блоку Литвина Віктор ПИЛИПИШИН пропонує винести всі ігрові автомати в Києві за межі житлових масивів.

Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН, де презентував концепцію боротьби з дитячою ігровою залежністю і розповів про своє бачення шляхів реформування грального бізнесу в столиці.

Відео дня

«Категорично треба заборонити розміщення ігрових закладів на території житлових масивів. І як тимчасовий вихід, напевно, можна було б перенести всі ігрові автомати, приміром, на набережну Дніпра біля моста Патона, мосту Метро, і на понтонах розмістити їх. По-перше, це було б в одному місці, а по-друге, все там було б під контролем і з позиції щодо дітей, і з позиції переказу податків, дотримання законності», - сказав В.ПИЛИПИШИН.

За його словами, в столиці 70% дітей «виховує вулиця». В.ПИЛИПИШИН підкреслив, що в Києві в останні кілька років не будуються центри дозвілля молоді, стадіони, не вистачає дитячих садків, більшість шкіл потребують капітального ремонту. У навчальних закладах працюють люди пенсійного і передпенсійного віку, оскільки там низькі зарплати. У той же час, він звернув увагу на те, що в Києві працюють 16 тисяч 200 ігрових автоматів, причому 36% з них розміщені поблизу шкіл, і відстань у 100-150 метрів, яка є обмеженням для розміщення, не перешкода для дітей.

В.ПИЛИПИШИН підкреслив також, що в більшості ігрових закладів столиці присутні сигарети і алкоголь.

«Я бачу один вихід: ми дитину не зашкодимо дитині не вживати алкоголь або не курити, ми не зможемо заборонити їй грати в автомати. Є тільки один варіант – це створити дітям інші умови», - підкреслив він, кажучи про необхідність будівництва нових стадіонів і центрів дозвілля.

В.ПИЛИПИШИН назвав три основні складові боротьби з гральним бізнесом у місті і залежністю від нього: це створення умов для нормального розвитку дітей і формування їх особистості; агітскладова, за допомогою якої треба показати дітям, що існує інший світ, крім наркотиків, азартних ігор і алкоголю; владні повноваження: державний апарат має жорстко боротися з тим, що руйнує свідомість і здоров`я дітей.

У цьому напрямку, за його словами, необхідні зміни в законодавстві, і відповідні 7 законопроектів зареєстровано у Верховній Раді України.

В.ПИЛИПИШИН повідомив, що виступає за підвищення штрафних санкцій для власників таких закладів, у разі надання послуг неповнолітнім. Також він обіцяє запровадити мораторій на встановлення ігрових автоматів і відкриття нових закладів у місті.