Київ. 6 травня. УНІАН. Міжнародні автоперевізники задоволені результатами сьогоднішніх переговорів із Мінтрасзв’язку та Держмитслужбою й поки не бастуватимуть.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив віце-президент Асоціації міжнародних автоперевізників України (АсМАП) Юрій КУЧИНСЬКИЙ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Зустрічі вважаємо позитивними, сподіваємося ще провести зустріч із податковою адміністрацією (зокрема, щодо податку на ввезення нових автомобілів) і МЗС (щодо віз)», - зазначив він.

Відео дня

За його словами, всі зустрічі з головними відомствами, з ким працюють перевізники, - Мінтрасзв’язку та Держмитслужбою - відбулися. Водночас Ю.КУЧИНСЬКИЙ зазначив, що з Київською міською державною адміністрацією, яку представляв 1-й заступник голови адміністрації Денис БАСС, «діалогу не вийшло», й перевізники як і раніше вимагають скасування рішення КМДА про заборону в`їзду вантажівок у столицю.

За словами Ю.КУЧИНСЬКОГО, сьогоднішня попереджувальна акція протесту перевізників показала, наскільки необдуманим є це рішення. «Ми провели попереджувальну акцію, ми взяли автомобілі, що увійшли до міста з двох сторін, і показали, що чекає на місто, коли вони всі разом рушать у місто. Ми із західного й східного напрямків пішли й проїхали тільки частину міста - а рух сьогодні зупинився на 3-4 години. Ми показали, що таке, коли там, за межами (Києва) транспорт відстоюватиметься, й потім одночасно йому дозволять рухатися», - зазначив він.

За словами голови страйкового комітету АсМАП Сергія ЧАЛОГО, перевізники не проти об`їжджати Київ, проте для цього необхідно розвинути відповідну інфраструктуру. Він зазначив, що якщо рішення про заборону вантажівкам в`їжджати в столицю вводити зараз, то на під`їздах до Києва будуть черги понад 100 км. «Якщо взяти два стратегічні напрямки – східний і західний – то в східному напрямку цей поїзд автомобілів може стояти до міста Пирятин (150 км), а в західному - 125 км - до Житомира. Навряд чи кияни будуть вдячні, коли ці всі автомобілі після 20.00 заїдуть до Києва», - зазначив він.

Водночас поки що перевізники чекатимуть дій від влади й не мають наміру бастувати. «Прогнозувати, що буде через місяць, складно, в нас щодня все змінюється, більш того, 25 травня - вибори (київського мера - УНІАН)», - зазначив Ю.КУЧИНСЬКИЙ. Він також повідомив, що є попередня домовленість із урядом відпрацювати питання, вирішення яких вимагають перевізники, до 30 травня. «Прем`єр-міністр пообіцяла, що в першочерговому порядку вона подасть до Верховної Ради ті законодавчі акти, які буде підготовлено за цей час, і Кабмін розгляне низку постанов уряду, які необхідно підписати. Тобто, в нас термін до 30 травня. А потім дивитимемося, наскільки вимоги виконані, й наскільки перевізникам стало легше», - зазначив Ю.КУЧИНСЬКИЙ.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні з ранку в Києві в бік центру столиці рухалися колони вантажівок у рамках попереджувальної акції протесту міжнародних автоперевізників. За даними АсМАП, близько 200 вантажівок рухалися Бориспільською трасою, приблизно стільки ж - проспектом Перемоги.

Вантажоперевізники пройшли до Мінтрасзв’язку й мали намір доїхати до Держмитслужби, проте досягли домовленості з її главою Валерієм ХОРОШКОВСЬКИМ, що впродовж 2 тижнів їхні вимоги буде відпрацьовано.

Нагадаємо, 7 квітня АсМАП заявила про намір провести Всеукраїнський страйк, якщо центральні органи влади не виконають низку вимог перевізників. Зокрема, перевізники вимагають скасувати розпорядження КМДА щодо заборони в`їзду до Києва вдень вантажного транспорту, делегувати АсМАП повноваження щодо розподілу дозволів на міжнародні перевезення, забезпечити виконання умови з ЄС про спрощене оформлення віз. Також перевізники вимагають скасувати рішення Держмитслужби про впровадження вексельної форми розрахунків при оформленні автомобілів, привести до європейських норм порядок проходження в пунктах пропуску через кордон, повернутися до нульової ставки оподаткування перевезень по Україні, встановити нульову ставку на ввезення нових тягачів, вантажних автомобілів і напівпричепів та ін.

Як повідомлялося, КМДА з 1 травня заборонила в`їзд до Києва вантажного транспорту загальною масою понад 4,5 тонни з 7.00 до 20.00. Проте в кінці квітня мер Києва Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ повідомив, що рішення про заборону в`їзду вантажівок до Києва перенесено на місяць й буде введено з 1 червня 2008 р.