Київ. 24 квітня. УНІАН. Захисники колишнього міністра внутрішніх справ України Василя ЦУШКА стверджують, що йому не було пред’явлено звинувачень і В.ЦУШКО залишається свідком у справі про захоплення приміщення Генпрокуратури 24 травня минулого року.

Про це сказали захисники екс-міністра Тетяна МОНТЯН і Юрій ВАСИЛЕНКО на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Т.МОНТЯН назвала не правдивою заяву заступника генпрокурора України Рената КУЗЬМИНА від 16 квітня про те, що слідчий Генеральної прокуратури України пред’явив обвинувачення В.ЦУШКУ у справі про захоплення приміщення Генпрокуратури 24 травня минулого року.

За її словами, дійсно В.ЦУШКО зустрічався з представником Генеральної прокуратури в приміщені посольства України в Російській Федерації (Москва) 9 квітня. Водночас, вона стверджує, що сторони просто обговорили наміри генпрокуратури пред’явити обвинувачення В.ЦУШКУ, але безпосередньо не вживали жодних процесуальних норм щодо його пред’явлення.

Захисники назвали постанову про пред’явлення обвинувачення В.ЦУШКУ лише “проектом рішення”.

Ю.ВАСИЛЕНКО аналізуючи цей документ зауважив, що він не відповідає загальним вимогам кримінального законодавства. Зокрема, органи досудового слідства мали вказати в постанові конкретні статті КПК, на основі яких ґрунтуються обвинувачення. Натомість, за словами Ю.ВАСИЛЕНКА, в документі є лише загальні посилання на закони та Конституції, які не можуть братись до уваги судом.

Також він стверджується, що в постанові викривляються факти подій того дня в прокуратурі.

Т.МОНТЯН підкреслила, що В.ЦУШКО не знав про укази Президента України щодо зміни керівництва Генеральної прокуратури та УДО, й виїхав до прокуратури після дзвінка заступника генерального прокурора Геннадія КРИСЬКА, який повідомив, що генпрокуратуру захопили невідомі особи. При цьому вона стверджує, що Г.КРИСЬКО свідомо ввів в оману В.ЦУШКА, а він поки добирався до приміщення прокуратури не міг ні до кого додзвонитись, і не чув жодних новин про події в Генпрокуратурі. Тому захисники вважають, що дії В.ЦУШКА носили цілком правомірний характер.

Т.МОНТЯН відмовилась говорити про те, в якій країні перебуває в цей час В.ЦУШКО. Лише підкреслила, що він продовжує лікування за кордоном, оскільки українські лікарі не змогли знайти рішення щодо зниження тиску екс-міністра.

Довідка УНІАН. У зв`язку із захопленням 24 травня 2007 року будинку Генеральної прокуратури було порушено кілька кримінальних справ, зокрема за фактами перевищення влади і службових повноважень міністром внутрішніх справ В.ЦУШКОМ і співробітниками МВС, а також перешкоджанню співробітникам оперативно-слідчої групи СБУ у виконанні службових обов`язків.

26 вересня 2007 року, В.ЦУШКО заявив, що був отруєний теофіліном. Він висловив припущення, що його отруїли організатори захоплення Генеральної прокуратури 27 травня.

30 вересня 2007 року В.ЦУШКО прийняв рішення про відставку з посади міністра через погіршення стану здоров`я.

4 квітня 2008 року лідер Соцпартії Олександр МОРОЗ заявляв, що В.ЦУШКО перебуває в Німеччині, де лікується від наслідків отруєння.