Київ. 24 квітня. УНІАН. Якби вибори міського голови Києва відбулися найближчої неділі, за чинного мера Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО свої голоси віддали б 29,7% виборців столиці.

Такі дані соціологічного дослідження презентував сьогодні на прес-конференції в УНІАН аналітик дослідницького центру «Нью-Імідж маркетинг груп» (м. Харків) Едуард ЮРЧЕНКО.

Він повідомив, що опитування проводилося шляхом телефонного інтерв’ю з 21 по 23 квітня ц.р. у час із 10.00 до 20.30.

Відео дня

Згідно з результатами дослідження, за чинним мером йде Віталій КЛИЧКО, який отримав би 17,4% голосів виборців, Микола КАТЕРИНЧУК набрав би 9,2%, Олександр ТУРЧИНОВ – 9,1%, Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО – 5,7%, Василь ГОРБАЛЬ – 2,1%, Віктор ПИЛИПИШИН – 1,8%. За іншого кандидата, згідно з даними дослідження, проголосували б 1,5% киян, проти всіх – 4,6% опитаних, ще не визначилися, за кого голосувати, – 19,1% жителів столиці.

Щодо виборів до Київради, Е.ЮРЧЕНКО повідомив, що, за результатами соцопитування центру «Нью-Імідж маркетинг груп», якби ці вибори відбулися у неділю 27 квітня, 3-відсотковий бар’єр подолали б БЮТ (27,3%), Блок Черновецького (18,4%), Блок Кличка (12,2%), блок “Наша Україна – Народна самооборона” (6,5%), Партія регіонів (6,1%), Блок Катеринчука (4,1%).

Інші партії та блоки набрали б менший відсоток голосів: Блок Омельченка – 2,2%, Блок Литвина – 2,1%, Комуністична партія України – 1,8%, Соціалістична партія України – 1,1%, Громадський актив Києва – 0,7%, Партія Зелених України – 0,4%. За інші партії голосували б 2,1% респондентів, ще не визначилися з вибором – 16,1% киян.

Під час дослідження було опитано 1 тис. 200 киян за квотною вибіркою, що репрезентує населення віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,8%.

Е.ЮРЧЕНКО, зокрема, відзначив, що кандидат у мери М.КАТЕРИНЧИК бере участь у кампанії “без суперпотужної підтримки, але показує досить непоганий результат”.

“Це цікаво і, мабуть, свідчить про те, що цей політик має серйозні плани на майбутнє”, - сказав він.

Щодо О.ТУРЧИНОВА, то, як зазначив аналітик, він як представник БЮТ – найпопулярнішої на даний час у Києві сили – міг би показати більш високий результат.

“Як аналітик я можу сказати, що, напевно, можливо просто недостатньо серйозний підхід до його компанії, тому що ТИМОШЕНКО, яка є харизматичним лідером, могла б кинути особисто себе як ресурс для підняття рейтингу ТУРЧИНОВА. Інтригою цих виборів було б, наприклад, якби Юлія Володимирівна стала б зараз приймати участь у спілкуванні безпосередньо з мешканцями Києва. Можливо, це допомогло б йому значно покращити результати”, - сказав

“Несподіваним” кандидатом на цих виборах Е.ЮРЧЕНКО вважає В.ПИЛИПИШИНА, який набирає вже зараз майже 2% голосів виборців, що для Києва є досить непоганим результатом.

Загальною закономірністю на цих виборах, за словами представника центру «Нью-Імідж маркетинг груп», є те, що хоча фактично більшість киян на даний час не підтримує Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО, він має значний і –що найважливіше – стабільний електорат. Враховуючи те, що вибори в Києві відбуваються в один тур, Е.ЮРЧЕНКО передбачає, що Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ може залишитись міським головою. Експерт це пов’язує насамперед із тим, що “опозиційний електорат” столиці “розривається” між чималою кількістю кандидатів, які позиціонуються як опоненти чинного мера.