Київ. 23 квітня, УНІАН. Громадські спостерігачі за проведенням зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) якості знань випускників середніх шкіл з української мови та літератури констатують, що тестування пройшло на належному організаційному рівні і з дотриманням основних вимог і правил незалежного оцінювання.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН виконавчий директор ВГО “Комітет виборців України” Євген ПОБЕРЕЖНИЙ.

Відео дня

За оцінкою спостерігачів, приміщення пунктів тестування переважно відповідали умовам проведення тестування, а їх персонал діяв компетентно і не заангажовано, сказав він.

“Ми не виявили якихось серйозних проблем, які б дозволяли говорити про те, що цей процес відбувався не так, як хотілося б“, - додав він.

Є.ПОБЕРЕЖНИЙ зазначив, що явка абітурієнтів становила близько 90% від кількості осіб, що зареєструвалися, хоча на окремі пункти тестування не з’явилися до 40% абітурієнтів.

За словами Є.ПОБЕРЕЖНОГО, абітурієнти спокійно і відповідально поставились до проходження тестів.

Він також відзначив, що не було перешкод для діяльності спостерігачів. Зокрема, КВУ залучив 700 спостерігачів, які стежили в 13 регіонах України за ходом тестування.

У свою чергу директор Міжнародної благодійної організації «Центр тестових технологій і моніторингу якості освіти» Анна ТОРОПОВА повідомила, що Центр напередодні тестування поцікавився у учнів і вчителів щодо ступеню їх поінформованості з питань зовнішнього незалежного оцінювання.

Зокрема, 94% випускників відповіли, що отримали інформацію про незалежне зовнішнє тестування від вчителів, 41% - від батьків, 36% - з мережі Інтернет.

За даними опитування, в якому взяли участь 3 тис. 495 учнів випускних класів та 1 тис. 736 вчителів з 329 навчальних закладів, в цілому рівень знань про зовнішнє незалежне опитування виявився вищим за середній, а найбільш важливим під час підготовки до зовнішнього оцінювання респонденти вважають засвоєння матеріалу шкільного курсу (67,5% учнів та 89,8% вчителів). Втім, як учні, так і вчителі наголошують на важливості надання інформації щодо ЗНО завчасно, у доступній формі та у повному обсязі.

Координатор освітніх програм Громадянської мережі “Опора” Андрій ГЕВКО зазначив, що “Опора” стурбована заявами деяких політичних сил щодо правил проведення ЗНО та перегляду умов прийому до ВНЗ у 2008 році. В “Опорі” вважають недоцільним переглядати систему ЗНО на завершальному етапі її впровадження, безвідповідально маніпулюючи долями сотень тисяч молодих людей.

Він зазначив, що загалом зовнішнє оцінювання якості знань учнів пройшло на задовільному організаційному рівні. А.ГЕВКО повідомив, що явка абітурієнтів перевищувала 90% на всіх пунктах спостереження. Більшість з 10% відсутніх - випускники попередніх років, які з суб’єктивних причин не взяли участь у тестуванні.

За результатами загальнонаціонального спостереження представники “Опори” виявили ряд порушень технічного характеру, що були переважно наслідком впливу “людського фактору”. Типовими недоліками є недостатній рівень підготовки інструкторів щодо процедурної частини ЗНО. Зокрема, була плутанина під час нанесення штрих-кодів на сек’юр-паки та бланки відповідей, поодинока неуважність щодо пронумерованих тестових зошитів. Серед організаційних проблем найтиповішою виявилася: холодна температура в аудиторіях та неопломбовані вільні приміщення. Крім того, не всі учні були поінформовані інструкторами про те, що вони можуть звернутися з апеляцією до регламентної комісії щодо організаційних проблем, які могли завадити їм якнайкраще скласти тест. У зв’язку з цим частина учнів могла втратити можливість оскаржити процедурні порушення, адже це можна було зробити виключно на території тестового пункту, не залишаючи приміщення.

***Комітет виборців України, Центр тестових технологій та Громадянська мережа “Опора” були учасниками загальнонаціональної кампанії спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням якості знань випускників середніх шкіл за результатами спостереження за тестуванням абітурієнтів 22 квітня.